Етикети

, , , , , , , , , , , ,

Все още няма сигурност, кои лекарства могат да удължават продължителността на живота, обаче проф. Judy Campisi от Buck Institute for Research On Aging в Калифорния твърди, че е възможно създаването на „хапчета за младост“.

Проф. Campisi говорила за това в интервю за „BBC News“. Според нея не случайно при възрастните хора се появяват по няколко заболявания, които съкращават живота им, като новообразувания, инфаркти, инсулти, деменция и ревматоидни заболявания.

„Подозираме, че всички тези болести имат обща основа, свързана с остаряването на организма – е казала проф. Camprisi. – Ако това е така, то трябва да е възможно създаването на лекарства, които да забавят този процес“.

В Buck Institute for Research On Aging, намиращ се в Силиконовата долина, над 300 учени в 18 лаборатории работят върху разшифроването на лекарства, които забавят остаряването на организма. Те са съсредоточени върху хроничните заболявания, които най-често се проявяват при възрастните хора.

Според учените една такава субстанция е възможно да бъде лекарство, което премахва намиращите се в него стареещи клетки. Съществуват подозрения, че те „отравят“ организма, защото освен всичко друго отделят вредни вещества, нарушаващи правилното протичане на много процеси.

Д-р Peter de Keizer от Университета Еразмус в Холандия е подложил вече на проверка върху мишки такова лекарство. Според него гризачите, под влияние на лекарството, са изглеждали видимо по-млади: по-добре са се представяли на тестовете за физическо състояние, имали са по младежка козина и черният им дроб е бил в по-добро състояние.

Метформин, статини, аспирин…

Проф. Brian K. Kennedy от Buck Institute for Research on Aging смята, че лекарства, удължаващи продължителността на живота вече са достъпни. Много хора ги използват ежедневно без да си дават сметка за този им ефект. Едно от тези лекарства е метформина, използван от дълго време лечение на диабет тип 2.

Този препарат помага на диабетици, като понижава нивата на глюкоза в кръвта и с това снижава риска от диабетни усложнения и преждевременна смърт. Показано е обаче, че на здрави гризачи удължава живота с около 5%. Метформииът действа като нискокалорична диета, забавяща процесите на стареене.

Проф. Kennedy твърди, че животът се удължава също и от кардиологичните лекарства, такива като статините и аспирина. Статините снижават нивата на холестерол в кръвта, което снижава риска от коронарна болест на сърцето и намалява риска от инфаркт или инсулт.

На свой ред аспиринът, а по-точно ацетилсалициловата киселина, която е основна негова съставна част, действа противосъсирващо и противовъзпалително (противовъзпалително действат и статините). Установено е, че аспиринът има и противотуморно действие – в множество изследвания е установено, че намалява риска от поява и развитие на рак на дебелото черво.

Начинът на живот е най-доброто „хапче“

Учените са изследвали лекарството рапамицин, което се прилага при хора след трансплантация, за да не се отхвърли присадения орган. Опитите върху животни са показали, че той действа и като „хапче на младостта“: помага да се съхрани по-дълго добрата физическа кондиция, намалява риска от онкологични заболявания и сърдечно-съдови болести, дори подобрява когнитивните функции. Мишки, хранени с рапамицин са живели по-дълго в сравнение с другите гризачи.

Най-успешното „хапче на младостта“, за което няма никакво съмнение, обаче остава начинът на живот. Не е истина, че продължителността на живота зависи изцяло от гените. Д-р Peter Joshi от Университета в Единбург казва на страниците на „Nature Communications“, че продължителността на живота може да зависи само до 20% от гените, които сме наследили, а за сега са познати едвa 1% от тях.

Шотландският специалист е пресметнал, че пушенето на една кутия цигари дневно съкращава живота с около 7 години, ако разбира се по-рано не ни убие ракът на белите дробове.

Всеки килограм наднормено тегло може да доведе до загуба на два месеца живот, като едновременно всяка година образование може да удължи живота с 11 месеца – твърди д-р Joshi.

По-доброто образование води до това, че повече се грижим за здравето си, а това води до удължаване продължителността на живота ни. Съществуват много изследвания, които са доказали, че хората с висше образование живеят по-дълго от хората с основно образование.

Пушенето съкращава живота с 5 години

От доклад на специалисти от Londoner University College излиза, че пушенето на тютюн съкращава живота средно с 5 години, диабетът с 4 години, а липсата на движение почти с 2,5 години. Съчетаването на няколко такива фактори може да съкрати живота с няколко дори с повече от 10 години.

Броят на хората, доживяващи старост трайно се повишава. Според СЗО през 2050 г. в света ще живеят 1,5 милиарда хора на 65 и повече години. Едновременно с това се увеличава средната продължителност на живота.

***

Съществува една истина, изказвана като максима: „Всеки иска да живее дълго, но никой не иска да остарява“. Старостта се свързва с множество предразсъдъци и стереотипи. Същевременно не е тайна, че с напредване на възрастта нараства вероятността от поява на хронични болести, които редуцират възможностите и активността на хората. Ето защо, поне според мен, е много важно да се говори не толкова и само за продължителност на живота, колкото за продължителност на живота в добро здраве.

За България средната продължителност на живота бележи плавно увеличение. За периода 2000-2002 г. тя е била 71,9 години, а за периода 2013-2015 г. – 74,5 г. Същевременно през последните години са наблюдава намаление – в периода 2013 – 2015 г. средната продължителност на живота у нас е била 74,5 години, докато за периода 2012-2014 г. тя е била 74,7 години.

Данните от Европейското социално интервю за България показват, че 97,5% от лицата на възраст 25-34 г. оценяват своето здраве като добро и много добро, докато този относителен дял при лицата на 55-64 г. е 26%. Като лошо и много лошо за първата възрастова група няма данни, а за втората относителния дял на хората, определящи своето здраве като лошо и много лошо е 28,5%.

46,4% от всички българи през 2014 г. са имали поне едно продължително (хронично) заболяване или здравен проблем. При лицата на възраст 15-24 г. този относителен дял е 9,3%, а при лицата на възраст 65 и повече години – 86,5%.

С други думи, не „хапчето на младостта“ е проблемът, а в това, как да остаряваме оставайки здрави. За мнозинството хора след 45 годишна възраст този въпрос започва да става все по-актуален и – не рядко- доста болезнен.

Източници: Wojtasiński, Z (2017) Naukowcy: leki już przedłużają życie, ale na co dzień o tym nie myślimy. W: PAP/Rynek Zdrowia z 25 grudnia. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/naukowcy-leki-juz-przedluzaja-zycie-ale-na-co-dzien-o-tym-nie-myslimy,179727,11.html

НСИ. https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/module.jsf?x_2=1

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама