Етикети

, ,

„Подобно на много други автоимунни заболявания, лупусът засяга повече жени, отколкото мъже. По данни на S.L.E Lupus Foundation, 90 % от хората, на които е поставена съпътстващата целия им живот диагноза, са жени на възраст между 15 и 34 години. (S.L.E. е абревиатурата на системен лупус еритематозус – това е пълното наименование на болестта).

Също, като при подобните на лупус заболявания – Тиреоидит на Хашимото, множествена склероза и други, причините за възникване на болестта са неизвестни. Експертите предполагат, че причините са съвкупност от генетична предразположеност и влияние на външни фактори, но все още няма ясно становище относно появата на болестта. Поставянето на диагноза е много трудно, защото симптомите и последиците са в голям диапазон и могат да бъдат характерни за много заболявания“.

Така започва една интересна и много полезна статия за лупуса – автоимунно ревматично заболяване. Всеки един от описаните симптоми е достатъчно важен и изисква повишено внимание. Това е материал, който предоставя основни знания на хората с лупус. Интересуващите се могат да намерят повече информация в Интернет или да попита лекуващия ги ревматолог. Не малко информация има и на сайта на ОПРЗБ.

http://www.revmatologia.org/

Искам да изкажа своята и на цялото ръководство на ОПРЗБ дълбока благодарност за чудесния превод на г-жа Жанета Черпокова.

доц. д-р Божидар Ивков

 9-SLE