Етикети

, , , , , , , ,

Изследвания, проведени на мишки и при хора, са показали, че по-активния начин на живот оказва позитивно влияние върху чревния микробиом, дори и да не се променя хранителния режим. За това информират учени от Университета в Илинойс, а резултатите от техните изследвания са публикувани в EurekAlert.

По време на изследване на мишки учените са присадили проба от изпражнения, взета от група физически активни и група слабо активни гризачи, на индивиди, в червата на които са липсвали чревни бактерии. При мишките, на които била присадена проба от активните гризачи било наблюдавано повишаване на бактериите, които произвеждат маслена киселина. Това вещество насърчава зареждането на организма с енергия и отговаря за здравето на червата. Оказало се, че тези мишки са по-малко податливи на язвен колит, защото техния микробиом стимулирал регенерационните процеси и редуцирал възпалителното състояние.

Промени в чревния микробиом се наблюдавали и при 18 слаби и 14 затлъстели лица, които променили начина си на живот от заседнал в по-активен, а след това отново заседнал. Изследваните лица не променили по никакъв начин своите хранителни навици. По време на 6-седмичната програма за физическа активност участниците в изследването правели три пъти дневно за 30-60 минути аеробни упражнения.

И при този случай е потвърдено, че програмата за физическа активност е провокирала увеличаване равнището на маслена киселина в червата. Когато участниците в изследването се връщали към заседналия начин на живот равнището на маслена киселина намалявало. Генетичните изследвания потвърдили, че това е било резултат на снижаването на количеството бактерии, произвеждащи маслена киселина.

Най-големите промени били наблюдавани при слабите хора, в чиито черва в началото на изследването било установено ниско ниво на бактерии, произвеждащи маслена киселина. При хората със затлъстяване равнищата на тези бактерии се променяли в значително по-ниска степен. Учените възнамеряват да разберат причините за тези различни реакции на микробиома спрямо физическата активност.

***

Струва ми се, че резултатите от тези изследвания показват „простичката“ линейна каузална връзка: повечко движение през деня – по-добро състояние на чревния микробиом – по-добро здраве на тялото. Следователно, важно е да се промени начина на живот така, че това да доведе до по-добри и здравословни условия и начин на живот.

Източник: PAP/RZ (2017) Ćwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowy niezależnie od diety. W: Rynek Zdrowia z 6 grudnia 2017. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/cwiczenia-zmieniaja-mikrobiom-jelitowy-niezaleznie-od-diety,179161,11.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама