Етикети

, ,

Полското електронно списание Rynek zdrowia съобщава на 26 ноември, че е завършила втората фаза от клиничните изпитвания на ново лекарство за Covid-19. Данните от изследванията на препарата MesenCure на израелската фирма Bonus BioGroup показват, че лекарството намалява смъртността при тежките случаи на заболяването до 70%. Информацията е съобщена от ежедневника „The Jerusalem Post“ и е препредадена от PAP.

Според информацията, биотехнологичната фирма Bonus BioGroup е публикувала нови данни, които показват, че 30 дневния показател за преживяемост на 50 болни от Covid-19 със сатурация 93% и по-ниска, както и с дифузна пневмония, които са получили три дози от лекарството, MesenCure wyniósł, е била 94%.

При сравняване на 30 пациенти, върху които е тестван новият препарат, с 60 пациенти в подобно състояние, но принадлежащи към контролна група, върху която не са правени експерименти, се вижда, че само 6,7% от пациентите, лекувани с MesenCure, са починали от Covid-19 или неговите усложнения. В същото време смъртните случаи сред контролната група, са 23,3%. Това, което изглежда много съблазнително за всички здравеопазни системи е съкращаването на периода на хоспитализация от 17,2 дни на 9,4 дни, т.е. почти два пъти, както показват публикуваните данни. „Резултатите са по-добри, отколкото очаквахме“ – споделил генералният директор на Bonus BioGroup, д-р Шай Мерецки.

MesenCure е терапия, при която на пациента се инжектират живи клетки, които се движат през кръвния поток, докато достигнат до възпалените бели дробове. „Съдържащите се в препарата клетки отделят противовъзпалителни и регенеративни фактори, потискащи цитокиновата буря и ограничаващи по-нататъшното развитие на възпалителния процес. След намаляване на възпалението и отстраняване на излишната течност от белите дробове, дихателната недостатъчност отзвучава“.

Изследванията на лекарството са проведени сред 50 пациенти на възраст 41-77 години, в два медицински центъра –Rambam Health Care Campus, Kaplan Medical Center и Baruch Padeh Medical Center. Това, което също е интересно е факта, че мнозинството от пациентите, лекувани с новия препарат, са имали придружаващи заболявания, като диабет, затлъстяване или високо кръвно налягане.

***

Тази информация е доста обнадеждаваща. Остава да се изчака приключването на третата и четвъртата фаза на изпитанията, но в контекста на ситуацията с пандемията не бих се изненадал ако изпитанията се форсират значително. Още повече, че се очакват големи икономии за здравните системи. Друг е въпросът дали наистина на практика лекарството ще покаже такива или – може би – по-добри резултати.

Източник: PAP, RZ (2021) Nowy lek na Covid-19. Zmniejsza śmiertelność o 70 proc., nawet w ciężkich przypadkach. W: Rynek Zdrowia z 26 listopada 2021.

проф. дсн Божидар Ивков