Етикети

, , , , ,

Според финландско изследване с ограничен обхват, специално обучени кучета да разкриват определени миризми могат, по-добре от множество тестове, да откриват хора, заразени с коронавирус. Учените планират да тестват тези предварителни резултати върху голяма група доброволци.

Изключително развитото обоняние на кучетата може да се окаже преломен момент и метод при идентификацията на хора, заразени с COVID-19 – твърдят изследователи от Университета в Хелзинки. Учените са обучили за тази цел кучета, които преди това са били тренирани да откриват миризмата на различни видове тумори – една практика, която се използва отдавна. Животните успешно са разпознавали проби от урина на лица, заразени със SARS-CoV-2 и са ги различавали успешно от пробите, дадени от здрави хора.

„Натрупали сме голям опит в обучението на кучета за откриване на болести. Това беше невероятно – да видиш как бързо кучетата се научиха да разпознават новите миризми“ – казва ръководителят на изследването проф. Анна Хейлм-Бюркман (Anna Hielm-Björkman.)

Сега изследователите са започнали да събират голям брой проби, за да потвърдят евентуално първоначалните резултати и ако успеят, планират да започнат да обучават повече кучета. Те ще се опитат да разберат, също така, какви субстанции разпознават животните и да установят колко дълго миризмата, свързана с болестта, се задържа след нейното ликвидиране.

На основата на първите резултати изглежда, че кучетата се учат необикновено бързо и се справят със задачата си дори по-добре от съществуващите в момента молекулярни тестове за COVID-19.

„Остават още много неща, които изискват потвърждение, преди да можем да въведем откриването на миризмата в нормалната практика. Сега отново ще тестваме кучетата в рандомизирано, двойно сляпо изследване, показвайки им по-голям брой проби от лица с позитивни и негативни резултати за заразяване с коронавируса. Някои негативни проби ще бъдат взети от здрави хора, a някои от хора с други болести на дихателната система“, казва съавтора на изследването проф. Ану Кантеле (Anu Kantele).

В бъдеще, според учените, е възможно кучетата, разпознаващи COVID-19, да бъдат използвани при решаването на различни задачи, например при проверките на живеещите в социалните заведения, здравните работници, лицата, поставени под карантина и дори пасажерите на самолетите.

***

Кучетата отдавна се използват в диагностиката на редица тежки заболявания. Животните се обучават сравнително лесно и относително бързо, а техните „диагнози“ са – най-вероятно – 100% точни и безпогрешни.

Остава да се надяваме, че учените ще постигнат успех, а нашите четириноги приятели ще помогнат на човечеството в борбата му с коварния вирус.

Източник: PAP/RZ (2020) Fińskie badanie: wytrenowane psy lepsze od wielu testów w rozpoznawaniu chorych z COVID-19. W: Rynek Zdrowia z 21 maja 2020 https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/finskie-badanie-wytrenowane-psy-lepsze-od-wielu-testow-w-rozpoznawaniu-chorych-z-covid-19,207924,11.html

Снимка: https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/finskie-badanie-wytrenowane-psy-lepsze-od-wielu-testow-w-rozpoznawaniu-chorych-z-covid-19,207924,11.html

проф. д.с.н. Божидар Ивков

Реклама