На 7 август на фейсбук страницата на Chto-Delat се появи текст на световно известния чешки философ Славой Жижек, посветен на станалата известна през последните месеци руска група Pussy Riot. Текстът заслужава да се прочете от всички хора – с или без увреждания, които ценят високо истинските ценности на демокрацията и човешките права и свободи. Жижек нарича Pussy Riot „Идея“ и затова завършва есето си с призив: „Свещено задължение на всички нас е да направим така, че смелите участнички в Pussy Riot да не се налага да плащат с живота си за това, че се превъраха в глобален символ.”

 Участничките в Pussy Riotсе ги обвиняват в кощунство и ненавист към религията? Отговорът е прост: истинското кощунство е самото държавно обвинение, вменяващо престъпление на основата на религиозна ненавист към това, което по очевиден начин беше политически акт на протест против управляващата клика. Спомнете си старата шега на Брехт от „Опера за три гроша”: „Какво е това ограбване на банка в сравнение с основаването на банка?”. През 2008 година от  Уол-стрит навлезе нова версия: какво е това кражба на няколко хиляди долара, за която вкарват затвора, в сравнение с финансовите спекулации, които лишават от дом и спестявания десетки милиони хора, а след това се възнаграждават с държавна помощ в десетократен размер? И ето сега от Русия получихме още една осветена от държавната власт версия: какво е това умерено непристойна провокация на Pussy Riot в църквата в сравнение с повдигнатото против тях обвинение, тази грандиозна и непристойна провокация на държавния апарат, надсмиваща се над всяко понятие за благопристоен закон и порядък?

Беше ли акцията на Pussy Riot цинична? Съществуват две разновидности на цинизма: горчивият цинизъм на угнетените, разобличаващ лицемерието на властовите елити, и цинизмът на самите угнетители, открито нарушаващи собствените си принципи. Цинизмът на Pussy Riot е от първия тип, докато цинизмът на властниците – защо да не ги наречем авторитарната бруталност Prick Riot? – принадлежи към далеч по-зловещия втори тип.

Някога, през 1905 година, Лев Троцки определил царска Росия като „порочна комбинация от азиатски бич и европейска борса”. Не подхожда ли това определение все повече и повече на днешна Русия? Това не предвещава ли подем на нов стадий на капитализма – капитализъм с азиатски ценности (които, разбира се, нямат никакво отношение към Азия, но изцяло и напълно са обусловени от антидемократичните тенденции на днешния глобален капитализъм).

Ако цинизмът се разбира като безжалостен прагматизъм на властта, тайно надсмивайки се над собствените си принципи, то Pussy Riot тогава е въплътен анти-цинизъм. Тяхното послание е: ИДЕИТЕ ИМАТ ЗНАЧЕНИЕ. Те са концептуални художници в най-благороден смисъл на тази дума: художници, въплъщаващи Идея. Затова те носят качулки: маските на деиндивидуализацията, на освобождаващата анонимност. Техните качулки казват, че не е важно, коя от тях ще арестуват – те не са индивиди, те са Идея. Затова и представляват такава заплаха – индивидте лесно могат да се вкарат в затвора, но я се опитайте да затворите Идеята!

Паниката на властниците, изразена в тяхната смехотворно излишна и жестока реакция, по този начин е напълно обоснована. Колкото по-брутално те ще действат, толкова в по-важен символ ще се превръщат Pussy Riot. Днес репресивните мерки вече доведоха до това, че името Pussy Riot е известно в целия свят.

Свещено задължение на всички нас е да направим така, че смелите участнички в Pussy Riot да не се налага да плащат с живота си за това, че се превъраха в глобален символ.

Славой Жижек

 Източник: Фейсбук страница на Chto-Delat https://www.facebook.com/pages/Chto-Delat-events-and-around/146230945427392

 

Превод от руски Б. Ивков

Реклама