Етикети

, ,

Изследователите са установили, че се наблюдава съществен ръст на заболеваемостта от различни видове рак сред хората, по-млади от 50 години. Тази тенденция се наблюдава през последните 30 години. Посочени са и възможни фактори, които провокират тази динамика. Споменават се употребата на алкохол, нарушенията на съня, пушенето, затлъстяването и, което е масово разпространено, употребата на храни, подложени на интензивна обработка.

Учени от Харвардското медицинско училище разкриват на основата на свое изследване, че от 1990 година в света рязко е нараснала онкологичната заболеваемост, в т.ч. и от рак на млечната жлеза, на дебелото черво, на хранопровода, бъбреците, на черния дроб и панкреаса, сред хората, които са под 50 годишна възраст. Резултатите от изследването са публикувани в „The Harvard Gazette“ и „Nature Reviews Clinical Oncology“ (в края на текста има линкове към оригиналните публикации).

Учените открили манифестацията на т. нар. „ефект на възрастовите кохорти“. Оказало се, че при всяка категория хора, родени по-късно от предходната (например с едно десетилетие), рискът от ранно развитие на рак, е по-висок. С други думи, при родените през 60-те години на ХХ век например, вероятността от поява на онкозаболявания до 50 години, е по-висока в сравнение с родените през 50-те години. Според учените този риск продължава да се увеличава при следващите поколения.

Изследователите смятат, че нарастването на заболеваемостта от рак в млада възраст отчасти е възможно да се установи благодарение на програмите за онкологичен скрининг. Но това разбира се, не обяснява честотата на проява на някои видове рак.

Анализът на данните показал, че през последните десетилетия са се изменили съществено факторите, които влияят върху регулацията на гените и индивидуалното развитие в детството и юношеството, включително храненето, начина на живот, телесното тегло, въздействието на обкръжаващата среда и микробиома. Към провокиращите ранното развитие на онкозаболявания фактори учените отнасят нарушенията на съня, употребата на алкохол и пушенето, затлъстяването и употребата на храна, подложена на интензивна обработка.

Изследователите отбелязали, че продължителността на съня при възрастните хора не се е променила съществено, но съвременните деца спят забележимо по-малко, в сравнение с няколко предходни десетилетия. От 50-те години на ХХ век значително е нараснала употребата на храна, която е подлагана на интензивна обработка, сладки напитки, нараснали са случаите на затлъстяване, на диабет тип 2, повече хора водят заседнал начин на живот, който е „подарък“ от развитието на технологиите.

Важен е изводът, че 8 (или 57,1%) от 14-те вида рак с нарастваща заболеваемост са свързани с работата на храносмилателния тракт. Според изследователите храненето пряко влияе върху състава на микробиома, измененията на който могат да повлияят върху развитието на онкозаболявания и техния изход.

Източници: Синицина, Н. (2022) Выявлен резкий рост онкозаболеваемости среди людей молодого возраста. В: Медвестник. https://medvestnik.ru/content/news/Vyyavlen-rezkii-rost-onkozabolevaemosti-sredi-ludei-molodogo-vozrasta.html?utm_source=sendpulse&utm_medium=email&utm_campaign=mv-weekly-150922&spush=Yml2a292NTZAZ21haWwuY29t

HG (20222) Dramatic rise in cancer in people under 50. In: The Harvard Gazette. https://news.harvard.edu/gazette/story/2022/09/researchers-report-dramatic-rise-in-early-onset-cancers/

https://www.nature.com/articles/s41571-022-00672-8.epdf?sharing_token=1umLnn8X8BYzX5QTMHyArtRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0Mbf4RPi-ocNFWHJz8DUBZsAPhKJF2UqgYLHsA0Cpbtq9pHyF5VY4_JUzOCW23Ny67AuPivP2QGjseGKUadh2IPLERt0L07AH5dSEBqCheSrvp_NMPuByyxFdBZ3yftAdU%3D

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама