Етикети

, ,

Противно на по-ранните предположения, младата кръв не удължава живота, показва проучване върху мишки. От друга страна, старата кръв ускорява смъртта.

Младата кръв не удължава живота, но старата ускорява смъртта

Както показват няколко предишни проучвания, младата кръв би трябвало да подмлади частично старото тяло. Екип от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) свързала кръвта на млади и стари мишки в продължение на три месеца, за да провери тази хипотеза. Те не открили елексира на младостта – старите мишки не живели по-дълго. Оказало се обаче, че младите индивиди, комбинирани със старите, умирали по-бързо. Според изследователите това е най-важният резултат от експеримента. Той обаче, има и оптимистична страна.

Нашите данни подкрепят предположението, че старата кръв съдържа компоненти, способни да причинят стареене при млади животни. Намирането и селективното блокиране на факторите на стареене в тялото може да бъде ключова област на изследване за удължаване на живота“ – пишат авторите на откритието.

Този експеримент е важен за установяване на точна изследователска пътека за клинични подходи към стареенето. В същото време дава ключовите научни доказателства срещу тезата за благоприятното въздействие на факторите, присъстващи в младата кръв, върху стария организъм. Тази работа се вписва добре в предишни изследвания, докладвани от същата група. Според тях даването на млада кръв за плазма на мишки не удължава живота им – резултатите коментира проф. Ирина Конбой, главен редактор на Rejuvenation Research.

Това наистина са интересни резултати в областта на изследванията на продължителността на живота. Оригиналната статия може да се види на линка, посочен по-долу.

Източници: PAP/RZ (2022) Młoda krew nie przedłuża życia. Nowe wyniki badań. W Rynek zdrowia z 09 sierpnia. https://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Mloda-krew-nie-przedluza-zycia-Nowe-wyniki-badan,235537,11.html

https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/rej.2022.0029

проф. дсн. Божидар Ивков

Реклама