Етикети

, ,

Всеки е чувал истории за хора, които са подобрявали своето здравословно състояние или са се излекували със силата на мисълта и разума си. Всеки е чувал и термина „плацебо ефект“. Но плацебо ефектът е нещо повече от просто позитивно мислене.

Според съвременните схващания разумът на всеки човек може да стане силен оздравителен инструмент, ако само му се позволи и/или му се даде такава възможност. Известно е, че мозъкът е способен да убеди тялото  в ефективността на „фалшивото“ лечение, т. нар. плацебо ефект, което „позволява да се стимулира излекуването“. Това знание съществува от хилядолетия. „Днес на учените им е известно, че при определени обстоятелства плацебото може да бъде толкова ефективно, колкото и традиционните методи за лечение. Да, вие ще се почувствувате по-добре, но това не означава, че сте здрави“. Нека се опитаме да разберем:

(а) какво е това плацебо ефект и

(б) как работи.

„Всъщност плацебо ефектът не е само позитивно мислене, както е прието да се смята. Това е вяра, че лечението или определена процедура ще сработи. Става дума за създаване на по-силна връзка между мозъка и тялото и за това, как те работят заедно“. Много е важно да се разбере, че плацебо ефектът не е вълшебна пръчица, с която могат да се решат всички здравни проблеми, например той няма да помогне да се намали нивото на холестерина в кръвта. „Принципът на действие на този ефект е въздействието върху симптоми, които модулира мозъкът, например, възприемането на болка. Както отбелязват учени от Харвардския университет, редица проведени изследвания са показали, че плацебо ефектът най-добре работи при безсъние, предизвикано от стрес, болка и странични ефекти от химиотерапии во време на лечение на рак, включително умора и гадене“.

ПЛАЦЕБО ЕФЕКТЪТ – ТОВА ДОБРО ЛИ Е ИЛИ ЗЛО?

В продължение на десетилетия плацебо ефектът е смятан за нещо, което не е много сполучливо. Днес той се прилага при клинични изпитания, за да се провери ефективността да лечението и най-често при изпитване на нови лекарства. Например, хора в една група приемат изпитваното лекарство, а хора от втора група приемат нещо безвредно, което не е лекарството, но не знаят за това. След определен период резултатите от реакцията на двете групи се сравняват и така се определя дали работи дадено ново лекарство. Ако двете групи са показали еднакви реакции или не се наблюдава подобрение, то се приема, че лекарството е неефективно. „Съвсем наскоро обаче, учените са стигнали до извода, че плацебо ефектът не представлява доказателство за това, че определено лечение не работи. Той по-скоро свидетелства за присъствието на друг, не фармакологически механизъм“. И независимо, че има множество изследвания в крайна сметка все още не се знае как именно работи плацебо ефектът. Известно е, „че по време на плацебото се задейства сложна невробиологична реакция: от повишаване равнището на невромедиаторите, отговорни за доброто самочувствие, например допамина и ендорфина, до голяма активност в определени области на мозъка, които са свързани с настроението, емоционалните реакции и самосъзнанието. Всички тези фактори заедно могат да оказват терапевтичен ефект“. Чрез плацебо ефекта мозъка уведомява тялото, че то има потребност да се чувства по-добре.

Има обаче, нещо много важно, без което плацебо ефектът едва ли ще сработи. И това е ритуалът на лечението. Ако се направи преглед на резултатите от изследванията, в които са сравнени лекарства с плацебо, то се вижда, че нещата са свързани с екологични и ритуални фактори. Редовното ходене на лекар, правенето на изследвания въздействат позитивно, предписването на лекарства и др. медицински процедури обикновено оказват голямо влияние на това, как организма възприема симптомите на заболяването, защото човек – малко или повече чувства грижата на лекарите. Макар че в България този позитивен ефект със сигурност се заличава от недъзите на здравеопазването.

И още нещо много важно. Плацебо ефектът работи, защото хората не знаят за това, че са лекувани например с пудра захар, опакована като хапче. Или например с хомеопатични препарати. „Но работи ли плацебото, ако участникът в експеримента знае, че изписаният препарат е фалшив”?

РАБОТИ ЛИ ПЛАЦЕБО ЕФЕКТА?

Според Harvard Health Publishing, в хода на изследване, проведено през 2014 г., резултатите от което са публикувани в списание Science Translational Medicine, учените решили да проверят, как хората реагират на обезболяващи лекарства при болки от мигрена. Една група приемала лекарство за мигрена, втора група съзнателно приемала таблетки с надпис на тях „плацебо”, а трета група не приемала нищо. Резултатите показали, „че плацебо ефектът бил с 50% по-ефективен при истинското лекарство за намаляване на болките след пристъп на мигрена“. Според изследователите най-вероятната причина за това се крие в самия прием на лекарството. Обикновено хората свързват ритуала на пиене на лекарство с положителен лечебен ефект. „Дори да знаем, че това е не е истинско лекарство, самото действие е способно да стимулира мозъкът да мисли, че тялото се чувства по-добре“. Следователно, не може да се каже, че плацебото е добро или зло. Плацебото е „естествено и работи в много ситуации. Но плацебото не е панацея за всички болести“. Човек трябва да се отнася сериозно и отговорно към своето здраве и да не се доверява на различни „специалисти“, готови да продадат сладки сферички за всяка болежка.

Източник: Почему работает эффект плацебо? https://nauka.boltai.com/topics/pochemu-rabotaet-effekt-platsebo-2/

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама