Етикети

, , ,

Синтетичните химични съединения, наречени фталати, които често се използват в опаковки за храни, козметика или детски играчки, могат да допринесат за настъпването на преждевременна смърт, особено във връзка със сърдечно-съдови заболявания.

Фталатите, нарушават функционирането на ендокринната система, но също така са свързани с проблеми в развитието, репродукцията, мозъка и имунната система;

Изследване в САЩ показа, че фталатите могат да причинят от 91 000 до 107 хиляди случая на преждевременна смърт годишно сред хората на възраст между 55 и 64 години в Съединените щати;

Същият източник разкрива, че преждевременната смърт на около 100 000 човека всяка година води до загуби между 40 и 47 милиарда долара за икономиката на САЩ.

Посочените по-горе данни са от американско изследване, публикувано във вторник (12 октомври) в списанието „Environmental Pollution“ (Замърсяване на околната среда). „Това изследване допълва базата данни на тема влиянието на пластмасата върху организма на човека…“ – казва основният му автор проф. Леонардо Трасанде (Leonardo Trasande) от NYU Langone Medical Center.

Според Националния институт по здравни науки за околната среда (NIEHS) в САЩ, фталатите, които нарушават функционирането на ендокринната система, също са свързани с проблеми в развитието, репродукцията, мозъка и имунната система.

Фталати и влияние върху плодовитостта и здравето на децата

Предишни проучвания върху фталати са показали, че те могат да причиняват нарушения на фертилитета, включително анормално развитие на гениталиите при момчетата, и че при възрастни мъже, могат да намалят производството на сперматозоиди или да понижат нивата на тестостерон.

Други изследвания са свързвали фталатите също и с затлъстяването, астмата и онкологични проблеми при децата.

„Децата често докосват много предмети и след това слагат пръсти в устата си. Поради това поведение фталатните частици, под формата на прах, могат да проникнат в тялото на децата. По този начин този химикал може да представлява по-голям риск за децата, отколкото за възрастните“, съобщава американският Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Трябва да се избягват пластмасите при всеки удобен случай

Според проф. Трасанде, е възможно да се намали влиянието на фталатите върху нашите организми. „Първо, избягвайте колкото е възможно повече пластмасата. Никога не загрявайте ястия в микровълнова печка в пластмасови съдове. Същото важи и за измиването им в съдомиялна машина. Високите температури могат да повлияят на химичното свързване на веществата в пластмасата, което ги кара да се утаяват по-лесно в храната, която съдържат – обяснява проф. Трасанде.

***

Едва ли е тайна за някой, че светът и околната среда, в които живеем, са пренаситени от различни по вид и състав пластмаси. В контекста на горния материал и на тази истина, докато превеждах преразказвайки го, не ме напускаше един въпрос: какви ли картинки и снимки, по подобие на кутиите за цигари, трябва да се лепят по всички стоки, съдържащи макар и минимално количество пластмаса? Единственото нещо, което е по силите ни, е да направим всичко възможно да редуцираме до максимум различните видове контакти с тези химични съединения. „Медът от кокичета“ няма да ни помогне. Ще ни помогнат посочените по-горе простички правила и всички други, които ние самите можем да открием в своето ежедневие.

Източник: KG/RZ (2021) Ftalany obecne w plastiku mogą przyczyniać się do przedwczesnej śmierci. W: Rynek zdrowia z 12 października. https://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Ftalany-obecne-w-plastiku-moga-przyczyniac-sie-do-przedwczesnej-smierci,225832,11.html

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама