Учените са разработили алгоритъм, който открива деменция години преди появата на симптомите. Резултатите от изследванията са публикувани в „NeuroImage: Clinical”.

– Изкуственият интелект ще помогне за диагностициране на деменция? Да;

– Учени от университета в Кеймбридж са разработили алгоритъм, който открива ранни промени в мозъка, които са показателни за деменция.

Молекулярните и структурните промени в мозъка обикновено настъпват много години преди да се появят първите симптоми на демеция. Диагностицирането на болестта обаче може да отнеме месеци или дори години и включва нееднократни изследвания на мозъка с томограф и ЯМР.

Системата, разработена от изследователите, анализирала мозъчните изображения на пациенти, развили болестта на Алцхаймер и след това била обучавана да разпознава характерни структурни промени. Когато резултатите били сравнени с резултатите от стандартните тестове на паметта, се оказало, че алгоритъмът е в състояние да идентифицира правилно хората с болестта на Алцхаймер. Досега в изследването са участвали 80 души. При пациенти с леко когнитивно увреждане алгоритъмът е в състояние да определи хората, които ще развият болестта на Алцхаймер с над 80% точност и колко бързо ще прогресира влошаването на когнитивните функции.

„Ннаучихме системата да разпознава много ранните признаци на деменция само от моделите на загуба на сиво вещество в мозъка. Когато тези данни се комбинират с резултатите от стандартните когнитивни тестове, може да се прогнозира скоростта на прогресия на заболяването. Дори беше възможно да се идентифицират хора, които не показват никакви симптоми, но които по-късно развиват деменция“ – казва проф. Зоуи Курци, автор на изследването (DOI: 10.1016/j.nicl.2020.102199).

Според авторите на изследването ранното откриване на деменция е важно по много причини. Клиничните изпитвания, които тестват потенциални лекарства, често се провалят, тъй като след като пациентът развие симптоми, може да е твърде късно да се направят значителни промени. По-ранното идентифициране на хора с първите мозъчни лезии може да помогне за разработването на нови лекарства за деменция.

Източник: PAP (2021) Naukowcy opracowali algorytm, który wykrywa demencję na wiele lat przed wystąpieniem objawów. W: Rynek Zdrowia z 17 sierpnia. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/naukowcy-opracowali-algorytm-ktory-wykrywa-demencje-na-wiele-lat-przed-wystapieniem-objawow,224071,11.html

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама