Етикети

, ,

Ваксините Moderna и Pfizer срещу Covid-19 могат да осигурят имунитет срещу болестта в продължение на години и може би дори за цял живот, показват резултатите от проучване на изследователи от Вашингтонския университет.

– Резултати от изследвания на учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис бяха публикувани в понеделник в „Nature“

– Учените са анализирали ваксинирани лица от гл.т. на нивото на активност на т.нар В лимфоцитни репродуктивни центрове, отговорни за производството и еволюцията на антивирусни антитела

– Резултатите от изследванията предполагат не само дългосрочен имунитет, но и – поради клетъчната еволюция – устойчивост на различни мутации на вируса

Както пише „Ню Йорк Таймс“, в хода на изследването учените са анализирали 41 ваксинирани участници по отношение на нивото на активност на т.нар. В-клетъчни репродуктивни центрове, отговорни за производството и еволюцията на антивирусни антитела. Въпреки че тези елементи обикновено изчезват още един месец след ваксинацията, те все още са силно активни за всички участници в изследването 15 седмици след получаване на първата доза от ваксината. Това предполага не само дългосрочен имунитет, но и – поради клетъчната еволюция – устойчивост на различни мутации на вируса.

Допълнителни дози от ваксините не са необходими?

Изследването на учените от Св. Луис е първо по рода си, макар поредно, което предполага дългосрочен имунитет, предоставян от ваксините. Това от своя страна означава, че може да не са необходими допълнителни дози ваксини – особено за лицата, които са преодолели Covid и са се ваксинирали. Потенциалната заплаха обаче е еволюцията на вируса, която може да му позволи да „заобиколи“ антителата в бъдеще. „Всичко, което изисква втора доза, ще се основава на нов вариант, неизчезващ имунитет, е казал Deepta Bhattacharya, имунолог от университета в Аризона, пред NYT.

Според ръководителя на екипа Алего Елебеда (Alego Ellebedy), при тези, които не са имали коронавирусна инфекция, но са ваксинирани, втората доза може да има същия или по-добър ефект от прекарана предишна инфекция, осигурявайки дългосрочен имунитет и за други варианти на вируса. Ellebedy е добавил, че въпреки че хората, ваксинирани с еднодозовия препарат Johnson & Johnson не са участвали в проучването, той подозира, че ваксината не предизвиква толкова силен отговор на имунната система както mRNA препаратите.

***

Като цяло данните от това проучване са доста обнадеждаващи, ако наистина се окажат достоверни. Моите лични притеснения и умерена доза скепсис към резултатите от това изследване, са свързани преди всичко с малкия брой изследвани лица. Подобна извадка едва ли позволява резултатите да се екстраполират върху цялата човешка популация, отговаряща на изброените по-горе критерии. Освен това една ваксина едва ли е в състояние да предпази човека от всички мутационни форми на вируса, още повече, че в съобщението ясно се казва, че има вероятност еволюцията на вируса да му позволи „да „заобиколи“ антителата в бъдеще“. Сигурен съм в едно: една здравословна доза скептицизъм в случая е повече от полезна, независимо – ще повторя, че това изследване дава нови надежди.

Източник: PAP/RZ (2021) Szczepionki Moderny i Pfizera mogą chronić przed Covid-19 przez długie lata. W: Rynek zdrowia z 29 czerwca. https://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Badania-szczepionki-Moderny-i-Pfizera-moga-chronic-przed-Covid-19-przez-dlugie-lata,222770,11.html

проф. дсн Божидар Ивков