Етикети

, ,

Според данни на полското Министерство на здравето (МЗ) относителния дял на лицата без съпътсвтащи заболявания, починали след ваксинация, е 0,011%, а за лицата със съпътстващи заболявания, той е 0,036%.

– МЗ в Полша е представило данни от системата EWP, в която се регистрират всички потвърдени случаи на коронавирусни инфекции и смъртните случаи вследствие на COVID, за които има информация за наличие на ваксинация.

– AstraZeneca – никой не е починал след ваксиниране с този препарат (ваксинирани са около 2,5 мил. човека).

– Pfizer – смъртните случаи сред хората със съпътстващи заболявания след ваксиниране, е 0,012%, а при тези без съпътстващи заболявания, е 0,005% (препаратът е поставен на около 8 мил. човека).

– Голямо значение за умирането след ваксинация имат съпътстващите заболявания на хората, тяхната възраст и множество други фактори.

***

Полското министерство на здравето е направило публично достояние чрез „Gazeta Wyborczej“ наличните данни за броя на заразените с коронавирус и смъртността от COVID-19 сред лицата, които са били ваксинирани срещу COVID.

Ваксината на AstraZeneca – няма починал от Covid човек, който е бил ваксиниран с тази ваксина.

В Полша не се правят рутинни тестове за наличие на заразяване с коронавирус всички данни за ваксинираните лица са от т.нар. EWP (европейска политическа общност), в която от началото на пандемията се регистрират всички потвърдени с тест случаи на заразяване с коронавирус, както и смъртните случаи, причинени от COVID.

Тези цифри се отнасят и за лица, ваксинирани в Полша. Общата част са тези, които, въпреки че са получили ваксината, са дали положителен тест за коронавирус. Някои – въпреки че са били ваксинирани – са починали.

Ваксината AstraZeneca се откроява в списъка, изготвен от Министерството на здравето (към 18 май) – никой в Полша не е починал от коронавирус сред ваксинираните с AstraZenca.

Броят на приложените ваксини е важен

Както подчерта д-р Томаш Джиечонтковски, вирусолог от Медицинския университет във Варшава, данните, предоставени от министерството, са само от наблюдения и следователно носят в себе си риска от грешка на наблюдаващия.

И добавя, „в таблицата Pfizer има най-висок процент смъртни случаи след ваксинация (0,015 без съпътстващи заболявания и 0,054 със съпътстващи заболявания), но на тази основа не може да се заключи, че този препарат е най-малко ефективен. Ваксината Pfizer се използва най-дълго в Полша и повечето хора са ваксинирани с нея. Първата му доза е приета от почти 8 милиона души, докато AstraZeneca е приета от по-малко от 2,5 милиона души“. Това, струва ми се като принцип, е много важна забележка, която касае не само тези данни, но и всички съвременни рандомизирани изследвания в медицината.

Ваксината на Johnson & Johnson също попада сензационно в списъка (процентът на смъртните случаи е съответно 0,0004 и 0,002), но тук групата на ваксинираните е най-малката: само 260 000 лица.

Д-р Джиечонтковски подчерта, че съпътстващите заболявания на починалите, тяхната възраст и много други фактори, които не са включени в списъка, изготвен от Министерството на здравето, също са от голямо значение по отношение на появата на смъртни случаи след ваксинация.

Няма 100% ефективни ваксини

Съществено влияние върху представените от полското МЗ данни има броя на дните от заразяването. Нашите организми не изработват имунен отговор от момента на ваксинирането, обикновено са необходими няколко седмици.

Заразявания след ваксинация в случаите с ваксините на AstraZenekа, Modernа или Johnson&Johnson, е потвърдено средно от 9 до 18 дни след ваксинирането. В случаите с ваксината на Pfizera, средното време, когато е настъпило заразяването след поставянето на ваксината в Полша, е от 21 до 27 дни.

Трябва да се добави, че част от хората, които са се заразили след ваксинацията, е могла да се зарази още преди поставянето на ваксината.

Няма, също така ваксина, която да дава 100% сигурност срещу заразяване. За успешна се смята такава ваксина, която предпазва от заразяване най-малко в 50% от случаите. Ваксините срещу коронавируса в поне 90% от случаите предоставят защита срещу тежко заболяване или смърт поради COVID. Независимо от производителя.

Засега се приема, че ползата от ваксинацията превишава многократно риска, независимо, че при смъртните случаи за починалия и неговите близки ваксината се оказва 100% неефективна.

Източник: GW/RZ (2021) Jaki odsetek zaszczepionych zmarł z powodu COVID-19? Są najnowsze dane. W: Rynek Zdrowia z 26 maja.

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама