Етикети

, , ,

Досега много лекари твърядха, че високите нива на антитела могат да предпазят от COVID-19 до няколко месеца. The Lancet публикува най-новите изследвания. Резултатите са изненадващи.

● Резултатите от проучванията върху следковид имунитета могат да бъдат ключ към планирането на последователността на ваксинациите

● По-голямата част от хората, повторно заразили се в Дания по време на втората вълна на пандемията, са над 65 години.

Имунитетът на преболедувалите COVID-19 не намалява с времето, но е много по-нисък при възрастните хора, според ново проучване, публикувано в британското научно списание The Lancet. „Проучването показва, че имунният отговор обаче, след контакт с SARS-CoV-2, ще бъде по-лош при по-възрастни пациенти – обяснява за сп. „Polska i Świat“ по TVN24 проф. Мария Ганчак, епидемиолог от Европейското дружество за обществено здраве.

Имунната система също старее

В Дания до края на миналата година са извършени над 10 милиона антигенни теста. Учените са анализирали извадка от половин милион датчани. Тези, които са се заразили повторно по време на през втората вълна, са били предимно хора над 65 години, а повторно заразяване сред младите хора е наблюдавано много рядко.

Изследователите са изчислили нивата на „цялостна защита“ срещу реинфекция според възрастта на респондентите. В случая на хора под 65 години то е над 80%, но в случаите при по-възрастните, това ниво пада до малко над 47%. „Естествено, имунната ни система старее и възрастните хора ще реагират по-слабо: както на ваксинацията, така и на генерирането на имунитет след заболяване“ – казва проф. Йоанна Зайковска.

Съвет за планиране на ваксинации

Изследванията върху група датчани също показват, че по време на втората вълна от епидемията само по-малко от 1% от изследваните са се заразили отново. Що се отнася до продължителността на имунитета на оздравелите, учените са изчислили, че той е доста дълъг. „Дори в продължаващото проучване имунитетът продължава повече от 7 месеца“ – казва Бартош Фиалек, лекар и специалист в областта на ревматологията.

Според изследователите в продължение на три до шест месеца след заразяването имунитетът остава на около 80%. Според авторите самото проучване трябва да бъде ключ към планирането на ваксинациите в зависимост от възрастта.

„Нашите данни могат да формират основата за решения относно реда за ваксиниране на отделни групи и да се застъпват за ваксиниране на оздравели хора, тъй като не може да се разчита на естествена защита, особено при възрастни хора… Може да се направи такава препоръка, така че хората до 65-годишна възраст да получават ваксината, например шест месеца след разболяване“ – казва Бартош Фиалек.

проф. дсн Божидар Ивков