Етикети

, , , , , , ,

Не можем да очакваме пълно завръщане към ситуацията преди COVID-19 през следващите години. Трябва да се търсят начини да се живее с вируса. Може ли отговорът да се крие в нови норми на социално поведение?

• Вместо да чакаме приключването на пандемията, трябва да търсим начини да живеем с вируса, смятат учени от Полската академия на науките (ПАН);

• Експертите подчертават, че един от ключовите аспекти, които ще оформят хода на пандемията, е появата на нови варианти (щамове) на вируса;

• Специалистите също така посочват, че колкото по-голям е броят на ваксинираните, толкова по-малък е рискът от развитие на нови варианти на вируса и толкова по-лесно е да се предотврати по-нататъшното разпространение на епидемията.

Консултативният екип на Полската академия на науките по въпросите, свързани с COVID-19 публикува поредната, дванадесета позиция, свързана с пандемията. „Заплахата вирусът да се изплъзне от контрол, е съвсем реална. За щастие вече имаме ваксини и много знания. Прилагането на програмата за ваксинация обаче, е дългосрочна и изключително разнообразна в световен мащаб. Всичко това означава, че през следващите няколко години не можем да очакваме пълно възстановяване на ситуацията от преди появата на COVID-19“ – се казва в позицията на учените. Те обръщат внимание, че вместо да чакаме края на епидемията, сме длъжни да търсим начини на живот съвместно с вируса. „Това не трябва да бъдат въвеждани циклични и непредсказуеми ограничения, които съсипват икономиката, образованието и социалния живот, а по-скоро създаването на нови социални норми, свързани с ограничаване на възможността за разпространение на инфекциите“ – подчертават авторите на позицията. Любопитен съм, дали подобно експертно мнение може да преодолее „непогрешимостта“, невежеството и глухотата на политиците по света и особено на брюкселските чиновници и българските им колеги-евролизци.

Картината на пандемията се формира от нови мутации

Полските експерти са на мнение, че един от ключовите аспекти, които ще оформят хода на пандемията, е появата на нови варианти на вируса. Например мутациите на вируса SARS-CoV-2 могат да допринесат за по-лесно разпространение или по-голяма или по-малка вирулентност на новите форми на вируса. Като правило патогените се развиват в посока да бъдат по-добре адаптирани към основния си гостоприемник. Ако това е човек, щамовете, които се разпространяват по-лесно сред хората, започват да доминират. „В случая на SARS-CoV-2 вече се появиха варианти, които могат да се разпространяват по-бързо от оригиналния вариант. Това се случва с т.нар британски и южноафрикански вариант. За британския вариант данните сочат, че болестта може да протича по-тежко, отколкото при предишния доминиращ вариант“, обясняват изследователите. И сега обърнете внимание. Учените посочват, че по-лесното разпространение на вируса и евентуално по-голямата му вирулентност е лоша новина.Това означава, че при същите ограничителни мерки ще има повече случаи на заразени хора, по-голяма потребност от болнична помощ (по-сериозно натоварване на здравеопазната мрежа) и по-висока смъртност. Повишава се и прагът на стадния имунитет.Вместо предварително оценените 60%-70%, в случая на нови варианти този праг скача над 80%. Постигането на толкова висок процент на имунитет сред популацията едва ли е възможно „с помощта на достъпните днес ваксини“ – предупреждават учените. Те добавят, че „в тази ситуация е важна скоростта на ваксинация, още повече че резистентността към коронавирусната инфекция, получена по естествен път или чрез ваксинация, намалява с времето. Ако имунитетът след ваксинацията наистина продължи само една или две години, ще трябва да се повторят ваксинациите” – подчертават експертите.

Ваксинациите са важни, но те не освобождават от ДДМ

В своята позиция експертите посочват още, че колкото по-голям е броят на ваксинираните, толкова е по-малък рискът от развитие на нови варианти на вируса и толкова по-лесно е да се предотврати по-нататъшното разпространение на епидемията. „Сега, когато не знаем до каква степен преболедуването или ваксината предпазват от асимптоматична инфекция, изглежда оправдано да се поддържат правилата, които възпрепятстват предаването на инфекцията. Поради тази причина дори хората след ваксинацията трябва да следват принципите на ДДM (дистанция, дезинфекция, маски), особено когато са в контакт с хора в риск“ – пишат по-нататкък учените. Освен това авторите на позицията предупреждават, че заплахата от излизане на вируса извън контрол е съвсем реална. Те посочват, че за щастие вече има ваксини и много знания. За съжаление обаче, както се оказва, имунизационната програма ще отнеме много повече време, отколкото се е предполагало първоначално. Освен това тя протича с различно темпо в различните страни. „Всичко това означава, че през следващите години не можем да очакваме пълно възстановяване на ситуацията от преди появата на COVID-19“ – подчертават учените.

Не само здраве, но и социален живот и икономика

По-нататък полските изследователи казват: „В тази ситуация е необходимо да се въведе нова държавна политика по отношение на пандемията. Тя не може да се основава на кризисно управление, а на системно управление в новата реалност. Необходимо е да се разширяват службите, които могат постоянно да упражняват контрол над епидемията, да се подобряват информационните системи и социалната комуникация. Трябва да се откажем от здравето като единствен приоритет и да се включват все по-осезаемо социалните и икономическите приоритети. Обществото се мобилизира миналата пролет пред лицето на заплахата. В момента обаче, все повече и повече се усеща необходимостта от дългосрочна перспектива. Завръщането към предпандемичната „нормалност“ след SARS-CoV-2 може да отнеме повече време от очакваното и следващите години е възможно да донесат нови заплахи от други инфекциозни заболявания. Нека се погготвим за нова нормалност, в която ще живеем дълго време – апелират полските експерти“.

***

Полските колеги са прави, когато твърдят, че освен здравето, приоритет трябва да бъдат и „отпушването“ на социалните контакти между хората и икономиката. Разбира се, това трябва да става постепенно и внимателно, без излишно нагнетяване на страх, но и с непрекъснато образование и повишаване на чувството за отговорност пред обществото.

Лично аз съм тотален песимист, че от правителството и от НОЩ могат да сътворят нещо позитивно в посока на нови, адекватни на ситуацията социални норми на поведение, живот и контакти. Не го очаквам и от страна на обществото. Хората са объркани и, най-страшното, обезверени. Доверието в институциите е сринато почти на 100%, което означава – освен всичко друго, че основите на обществото и държавността са разрушени. Не виждам никакви позитивни сигнали за справяне със ситуацията. Дано да греша, но едва ли.

Източник: MS, PAN/RZ (2021) PAN: Covid-19 zostanie z nami na dłużej. Stwórzmy nowe zasady życia z koronawirusem. W: Rynek Zdrowia z 02 marca. https://www.rynekzdrowia.pl/uslugi-medyczne/pan-covid-19-zostanie-z-nami-na-dluzej-stworzmy-nowe-zasady-zycia-z-koronawirusem,219473,8.html

проф. дсн Божидар Ивков