Етикети

, , ,

Светът на тишината е светът, в който живеят хората със загубен слух. Включително и онези ръкомахащи и правещи странни движения и знаци Човеци, чиито лица винаги неприкрито изразяват цели градини от емоции и чувства. Човеци, към които винаги съм изпитвал огромно уважение и най-топли чувства.

Наскоро случайно попаднах на един кратък анализ на новоприетия Закон за българския жестов език. Бях силно впечатлен от ясния и точен език, без излишни витиевати фрази, без излишна орнаментика. Прочетох статията на един дъх и се загледах в името на автора – Христина Чопарова. Такъв начин на писане се среща много рядко и поне аз го ценя изключително високо. Заинтересувах се коя по-точно е Христина Чопарова и зад „анонимното“, непознато до преди броени дни за мен име, изплува образа и личността на една млада, привлекателна, активна и интелигентна жена, създател на сайта „Ние ви чуваме“. Сайт, в който понякога споделях мои писания от блога ми, но без да знам, кой точно стои зад него.

Кратката биографична справка там ни уведомява, че Христина Чопарова е рeпopтep и фoтoгpaф. „Бивш зъбoтexниĸ и дeнтaлeн acиcтeнт. Глaвeн peдaĸтop нa ССЅ Маgаzіnе (2010), cътpyдниĸ нa в. „Kyлтypa” (2010), peдaĸтop и ĸopeĸтop нa в. „Tишинa” (2012), мeдиeн eĸcпepт в Haпpaвлeниe „Meдии и вpъзĸи c oбщecтвeнocттa” ĸъм CГБ (2015-2017). Paзĸaзвaч нa иcтopии в caйтa Меdіum и aвтop в cп. „Oтвъд ĸopицитe”. Peдaĸтop нa cп. Ѕоfіа Сіtу Іnfо Guіdеѕ (2018). Peцeнзeнт нa Peчниĸ нa Бългapcĸия жecтoв eзиĸ (MOH, 2018). Блoгъp в „Eпиcтoлapнocти”. Πoнacтoящeм жypнaлиcт нa cвoбoднa пpaĸтиĸa и eĸcпepтeн ĸoнcyлтaнт пo мeдийнa пoлитиĸa и ĸoмyниĸaции.“ (https://www.repporter.com/bg/za-nas/ekip)

Комуникцията ни във Фейсбук се породи някак естествено и постепенно пред мен изникна човек с високк интелект. Въпреки че Христина е със загубен слух, притежава вибрираща чувствителност и широко отворени очи към доброто и красотата на света. Споделих идеята си да ми гостува в блога с материал за глухотата и хората от света на тишината. Тя я прие и само след няколко дни се роди статията, която днес предлагам на вашето внимание.

Написана е на ясен, разбираем език и е много информативна и полезна за всеки, който се интересува от „светът на тишината“. Една статия, която разкрива сложния, многоаспектен, но и красив свят на хората със слухови затруднения или загуба. Статия, която ни казва, че всички ние сме преди всичко Човеци и макар и различни – и в това се крие голяма част от красотата на живота – можем и трябва да живеем заедно. Заедно! Защото сме хора.

Приятно четене.

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама