Етикети

, ,

Учените се опасяват, че гъбичката Candida auris, която бе открита за първи път през 2009 г., може да се превърне в генератор на поредната пандемия.  

Candida auris е гъбичка, подобна на дрожди и може да причини тежка инфекция. Тя е възможно да протича асимптоматично. Това, което прави този патоген особено опасен, е факта, че той е устойчив на всички налични противогъбични лекарства – съобщава tvp.info.

Патогенът може да се задържи дълго време върху неорганични повърхности и е в състояние да издържи на почти всичко. Затова някои експерти го описват като перфектния патоген.

Американската правителствена агенция „Центрове за контрол и превенция на заболяванията“ (Centers for Disease Control and Prevention) предупреждава, че инфекцията, предизвикана от тази гъбичка, може да бъде фатална. За това, колко опасна може да е Candida auris, свидетелства ситуацията през 2018 г., когато в испанска болница са починали 10% от всички пациенти, за които е било потвърдено, че са заразени от този патоген.

Остава ни надеждата, че учените ще успеят да открият скоро лекарство за тази нова напаст.

Източник: TVP INFO/RZ (2021) Czy grozi nam kolejna pandemia? Naukowcy: ten patogen jest w stanie wytrzymać wszystko. W: Rynek Zdrowia z 01 lutego 2021. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/czy-grozi-nam-kolejna-pandemia-naukowcy-ten-patogen-jest-w-stanie-wytrzymac-wszystko,218385,11.html

проф. дсн Божидар Ивков