Етикети

, , , , ,

Ваксината, базирана на използването на mRNA на фирма Moderna, показва повече от 94% защита срещу симптоматично разболяване от COVID-19, въпреки че все още не е известно дали предотвратява предаването на вируса. Тестовете са показали още, че няма сериозни заплахи.

Разработената от американската фирма Moderna и National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ваксина, известна като mRNA-1273, е показала 94,1% ефективност при предотвратяване на развитието на симптоми за COVID-19, се посочва в предварителните резултати от третата фаза на клиничните изпитвания, описани от NIAID на страниците на „New England Journal of Medicine“ (вторият линк в края на този материал). Резултатите са показали също и безопасността на препарата.

Moderna и NIAID на 18 декември предоставиха по-ранни резултати и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) разреши използването на ваксината за предотвратяване на COVID-19 в САЩ, в т.нар. авариен режим.

Проучването, водено от специалисти от Brigham и Болницата за жени в Бостън, започва на 27 юли 2020 г. и включва 30 420 възрастни доброволци. Половината от тях, с интервал от 28 дни, са получили две дози от ваксината, а другата половина – две инжекции с плацебо. Средната възраст на участниците е била 51 години, около 47%. са жени, а 25% са били на 65 или повече години и 17% са били на възраст под 65 години, но са имали здравословни проблеми, което увеличава риска от тежко протичане на COVID-19. Приблизително 79% доброволците са били представители на бялата раса.

В периода до 25 ноември изследователите са регистрирали 196 случая на симптоми на COVID-19, които са се появили поне 14 дни след втората инжекция. При това 185 случая са наблюдавани в групата, която по същество не е била ваксинирана. Нито един от 11-те случая, които са се появили в групата на ваксинираните, не е бил описан като тежък. Toва означава, че ефективността на ваксината при предпазване от болестта е постигнала 94,1%. В същото време, в продължение на най-малко 14 дни след първата инжекция, са регистрирани 237 случая на заболяването, 225 от които са настъпили в групата, получавала плацебо, което показва ефективност от 95%.

Изследователите не отбелязват значителни рискове от употребата на препарата. Местните реакции обикновено са били леки. Около 50% от ваксинираните, след инжектиране на втората доза, са показали умерени или по-тежки странични ефекти като: умора, мускулни и ставни болки, главоболие, които обаче, в мнозинството от случаите са отшумелит след няколко дни.

Не са открити реакции от типа VAERD (Vaccine-Associated Enhanced Respiratory Disease). Това е реакция открита през 60-те години на ХХ век, след ваксиниране с деактивиран респираторно-синцитиален вирус. Тя се основавала на това, че ваксината предизвиквала отслабване на имунния отговор спрямо вируса.

Макар според резултатите от изследването mRNA-1273 да предпазва от симптоматично разболяване от COVID-19, то липсват данни дали предпазва  от инфекции и заразяване. Първите изследвания показват, че може да осигури поне частична защита. Провеждат се по-нататъшни изследвания, които трябва да покажат дали ваксината предпазва от заразяване и от предаване на вируса на други хора.

По въпроса за създаването на ваксината авторите казват, че „този процес показва, какво е възможно благодарение на отговорното и мотивирано сътрудничество между ключовите сектори, в това число академичните среди, правителството, промишлеността, законодателите и обществото“.

Повече информация може да се намери на:

1. https://www.niaid.nih.gov/news-events/peer-reviewed-report-moderna-covid-19-vaccine-publishes

2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035389

Източник: PAP/RZ (2021) Jest recenzowany raport ze wstępnymi wynikami badań szczepionki firmy Moderna. W: PAP/Rynek Zdrowia z 04 stycznia. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/jest-recenzowany-raport-ze-wstepnymi-wynikami-badan-szczepionki-firmy-moderna,217259,11.html

проф. дсн Божидар Ивков