Етикети

, ,

Ваксината mRNA против COVID-19 беше изработена в изключително бързи темпове през 2020 г., но изследванията на нейната технология са продължавали повече от 10 години преди това – поясняват експерти. Първото въвеждане на mRNA в организма на пациент е било направено още през 2009 г.

Група полски експерти под ръководството на проф. Анджей М. Фал от Collegium Medicum на Университета „Кардинал Стефан Вишински“ и болницата MSWiA във Варшава, са изработили бяла книга, посветена на ваксините срещу COPVID-19. В нея те изясняват между другото и факта, по какъв начин се е стигнало до регистрацията на ваксината mRNA, предпазваща от заразяване с коронавирус.

В публикацията „Ваксинации против COVID-19. Иновативни технологии и ефективност“ („Szczepienia przeciw COVID-19. Innowacyjne technologie i efektywność“), достъпна на http://www.naukaprzeciwpandemii.pl, специалистите подчертават, че в много фирми повече от 10 години продължават клиничните изследвания върху ваксините mRNA. Това са препарати, в които се използва рибонуклеинова киселина, кодираща информацията за даден белтък. В случая с ваксината mRNA против COVID-19 това е белтъкът S, намиращ се в обвивката на коронавируса SARS-CoV-2.

Най-напред опитите за използване на тези технологии са били свързани с изработването на лекарства, предназначени за лечение на злокачествени новообразувания и някои редки генетични болести, но са провеждани и тестове за ваксини против други вируси. „Всичко това обяснява – твърдят авторите на бялата книга, защо толкова бързо дочакахме първите ваксини против SARS-CoV-2 и защо ваксината mRNA печели това състезание, но и дава надежда, че ускоряването на работата по тази технология, причинено от пандемията, скоро ще се превърне в напредък в лечението на заболявания, различни от COVID-19“.

Първите успешни изследвания с използването на mRNA като „фабрики за белтък“, са проведени още през 1990 г. Учени от университета в Уисконсин САЩ обявили тогава, че при използване на mRNA, са принудили клетките да произвеждат белтък. Дълго време обаче, те не можели да използват този метод за изработване на лекарства и ваксини при хора. Причина за това бил фактът, че чуждите mRNA веднага предизвикват силна имунна реакция на организма, която ги унищожава. Тогава преломно откритие направила пребиваващата в САЩ унгарска изследователка Katalin Kariko.

Тя, заедно с Drew Weissman, имунолог в университета в Бостън, показала, че човешката имунна система може да бъде заблудена. Оказало се, че е достатъчно в mRNA да се промени един негов фрагмент (изграден от т. нар. нуклеотиди), за да започне имунната система да го толерира. Тази промяна няма, едновременно с това, влияние върху действието на самия mRNA. Това било преломно откритие в изследванията за използването на тези технологии. Това е съобщено през 2005 г.

Патентът за използване на mRNA бил продаден и сред новите собственици се оказали немската фирма BioNTech и американската Moderna. Първоначално са правени опити тази технология да се използва при производството на нови лекарства, но когато избухна пандемията от COVID-19, се оказа, че тя много добре става за производството на ваксини против коронавирусът SARS-CoV-2. Най-добре подготвени по това време са фирмите BioNTech и Moderna.

Бялата книга на полските специалисти припомня, че първите въвеждания на mRNA в организма на човек, са направени още през 2009 г. По това време обаче проучването включвало използването на тази технология за лечение на пациенти с метастазиращ меланом. В началото на 2020 г. е взето решение да се използва mRNA във ваксините против COVID-19.

mRNA по естествен начин се използва в клетките за производство на протеини. Той прехвърля информация за даден протеин към рибозомите, където протеинът се произвежда. Когато изпълни ролята си и белтъкът е произведен, mRNA се разгражда в клетките чрез ензими, наречени рибонуклеази. В резултат на този процес възникват нуклеотиди, използвани от клетките. На свой ред mRNA изчезва и остава единствено кодираният от него белтък.

Авторите на бялата книга, като обобщават, подчертават, че тази технология не застрашава с увреждане ДНК-то на човека, защото mRNA не прониква в ядрото на клетката (в което се намира DНК). Той достига само до рибозомните клетки в цитоплазмата, където се произвеждат протеини. mРНА, след като изпълни ролята си, бързо се разгражда до безвредни, естествени компоненти. За получаването на терапевтичен ефект е необходимо малко количество ваксина, съдържаща mRNA) – едва 30 микрограма. Това е 100 хил пъти по-малко в сравнение със захарта в лъжичка за чай.

Източник: Wojtasiński, Z. (2021) Szczepionkę mRNA przeciwko COVID-19 opracowano w tym roku, badania trwały ponad 10 lat. W: РАР/Rynek Zdrowia z 02 stycznia, https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/szczepionke-mrna-przeciwko-covid-19-opracowano-w-tym-roku-badania-trwaly-ponad-10-lat,217157,11.html

проф. дсн Божидар Ивков