Етикети

, , ,

Протеин, кодиран от ген, наследен от неандерталците, може да предпазва от тежкия ход на болестта COVID-19, показват изследвания на канадски специалисти.

Благодарение на това откритие има шанс да се разработи лекарство, ефективно за лечение на инфекцията, причинена от коронавирус SARS-CoV-2, информира медицинският сайт medRxiv.

Специалисти от McGill University в Монреал твърдят, че срещу тежко протичане на болестта и смърт предпазва протеин, наречен OASI. Той участва в имунния отговор на организма към инфекция. Когато се произвежда в по-големи количества, той е ефективен срещу вируса SARS-CoV-2.

Генът, кодиращ OASI протеина, идва от неандерталците. Брент Ричардс от Jews General Hospital и университета Макгил казва, че преди това е присъствал в нашите предци от Африка на юг от Сахара. Той обаче е загубен от хомо сапиенс, който емигрира на европейския континент. Този ген обаче е възстановен от част от популацията след смесване с неандерталците, които са живели в Европа преди над 40 000 години.

Това не е единственият ген, който сме наследили от неандерталците, който влияе върху имунния отговор, когато организмът ни е атакуван от SARS-CoV-2. В началото на октомври списание „Nature“ съобщава за откриването на ДНК фрагменти, които от своя страна правят хората по-податливи на тежко протичане на COVID-19. Доказано е, че те произхождат от неандерталци, с които Homo sapiens се е кръстосал преди 60 000 години.

Това предполага изследване, проведено от известния шведски еволюционен генетик проф. Сванте Паабо, който този път ръководеше екипа на Техническия университет в Окинава, Япония. Изследвани били над 3 000 пациенти, хоспитализирани поради тежко протичане на COVID-19. При някои от тях, в един от фрагментите на хромозома 3, беше открит, както беше описан, „генетичен вариант“, който трикратно увеличи риска от използване на механична вентилация.

Беше тествано, че идентифицираният генетичен вариант не присъства еднакво в азиатската популация. В Южна Азия той се наследява от половината от населението, докато в Източна Азия почти липсва.

Източник: PAP/Rzdrowia (2020) Badania: odkryto gen, który może chronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19? W: Rynek Zdrowia z 29 grudnia. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-odkryto-gen-ktory-moze-chronic-przed-ciezkim-przebiegiem-covid-19,217023,11.html

проф. дсн Божидар Ивков