Етикети

,

Учени от Шчечин са започнали изследвания за създаване на нови по-безопасни обезболяващи лекарства, които ще се въвеждат в кръвта през кожата. Учените искат да създадат лекарство под формата на пластир и крем за мазане.

Учени, работещи в проекта „Аминопрофен“ (комбинация от думите аминокиселина и ибупрофен) искат да разработят технология, която ще позволи да се получат нови модификации на нестероидни противовъзпалителни лекарства с повишено ниво на проникване през кожата.

„Ще модифицираме структурата на лекарството и по-точно неговата фармацевтично активна молекула (API), така че да не променяме фармакологичните й свойства, т.е. аналгетичните, противовъзпалителни и антипиретични свойства, а за да проникне по-добре през кожата и по този начин да бъде доставена в тялото по най-безопасния начин“ – е казала в разговор с ПАП създателката на концепцията за изследванията д-р Паула Осович-Рупниевска, която ръководи проекта.

Както е обяснила изследователката, идеята е да се достави по-малко количество от лекарството в тялото на пациента, което обаче да е по-ефективно, отколкото това, прието под формата на таблетка. Целта е да се увеличи степента на проникване на лекарството в тялото, като по този начин се намали въвежданото количество от него в организма на пациента. Освен това, когато става дума за проникване, се има предвид проникване през всички биологични мембрани на организма.

Приемът на лекарството през кожата за пациента е много по-безопасен за него отколкото приемът през устата под формата на таблетки, които в една или друга степен дразнят стените на стомаха и – особено за тези пациенти, които приемат лекарството дълго време – може да предизвика нежелани странични ефекти на стомашно-чревния тракт, например язва на стомаха. В допълнение, както това е добре известно, част от лекарството, приложено под формата на таблетки, се неутрализира от черния дроб, а това може да доведе до неговото увреждане.

След като модифицират структурата на ибупрофена, желанието на изследователите е да създадат две групи продукти: полутвърди, т.е. мехлеми, кремове или гелове, както и медицински пластири. „В случая с първите искаме да подберем компонентите на фармацевтичната формация така, че те също да подобрят пропускливостта на кожата“ – казва д-р Рупниевска. И добавя, че много от сега съществуващите на пазара мазила от този тип съдържат консерванти, които не са безразлични към здравето, както и дразнещи вещества с допълнителен нагряващ или охлаждащ ефект. Желанието на учените е да създадат напълно безопасни съставки от естествено компоненти, които ще засилят ефекта и равнището на проникване, без при това да предизвикват нежелани странични ефекти за пациентите.

По-голямото предизвикателство за изследователския екип, ще бъдат изготвянето на обезболяващите медицински пластири. Според тях пластирът трябва да е тънък, да приляга плътно към кожата, като едновременно с това да се сваля след употребата му без да създава дискомфорт. „В допълнение към тестването на търговски лепила, ние също ще се опитаме да създадем ново лепило на основата на естествени компоненти, напълно безопасно за употреба“ – добавя изследователката.

Предполага се, че пластирът ще има системен ефект, така че лекарството, което ще съдържа, ще прониква в кожата и ще влиза в тялото, независимо къде се закрепва той. По думите на д-р Рупниевска целта е създаването на лекарство от типа „all-in-one“ (всичко в едно), което не само ще помага за бързото редуциране на болката или неутрализиране на възпалението, но и ще доставя необходими на организма аминокиселини. Очаква се производството на лекарството да не е скъпо, а фармацевтичните фирми няма да бъдат подлагани на тежките клинични изпитания, както е при новите лекарства. В допълнение единичните дози на лекарството могат да бъдат намалени.

***

Тази информация звучи като приказка от 1001 нощ. И аз наистина желая успех на полските колеги. Дано това, което сътворят поне наполовина покрива първоначалните цели, желания и очаквания. Защото пазарът е пренаситен с подобни „чудодейни“ лекарства, които най-често не са много скъпи, но и са неефективни или ефектът е краткотраен. Бъдещето ще покаже.

Източник: Bielecka, Elżbieta (2020) Szczecin: naukowcy chcą stworzyć bezpieczniejsze leki przeciwbólowe. W: PAP/Rynek Zdrowia z 25 grudnia. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/szczecin-naukowcy-chca-stworzyc-bezpieczniejsze-leki-przeciwbolowe,216891,11.html

проф. дсн Божидар Ивков