Етикети

, , ,

Британски учени от Манчестърския университет са провели изследване, за да изяснят кой фактор може да се проявява като профилактика за болестта на Алцхаймер. За целта те изследвали множество възрастни двойки, част от които вече са имали характерните възрастови изменения, а друга част, дори в напреднала възраст са съхранили високи равнища на интелект и добра памет.

Оказало се, че ключовото различие между двата типа двойки е в наличието или отсъствието на физическа близост в отношенията.

Следващи изследвания показали, че редовната физическа близост е много полезна за организма на човека. Тази близост удължава младостта, съхранява високият интелект и добрата памет.

По време на физическа близост протича силно отделяне на хормони на радостта в кръвта – серотонин и ендорфин. Съдовете се разширяват, увеличава се и се ускорява се циркулацията на кръвта, като последната се насища по-активно с кислород, който попада в мозъка и храни мозъчните клетки. В резултат на това мозъчните клетки по-бързо се възстановяват, обновяват и регенерират.

Към всичко това се добавя полезната за тялото позитивно зареждане, психологическо и емоционално отпускане и релакс, по времето на които всички области на мозъка се активират, работят много мускули, а организмът като цяло се самоочиства от токсините.

Така учените стигнали до извода, че пълноценният съпружески живот е полезен не само в млада възраст, но и играе ключова роля в напредналата възраст. Освен това позволява да се съхрани и психологическото здраве, да се заздравят отношенията на двойката, да се повиши ценността и удовлетвореността от живота.

Към днешна дата учените предполагат, че редовната близост може да се разглежда като един от ключовите фактори за предотвратяване и профилактика на болестта на Алцхаймер, деменцията, когнитивните нарушения, влошаването на паметта и загубата на яснота в мисленето, които често идват с остаряването ни.

***

Написах ви този кратък материал по няколко причини. Първо, защото касае една дейност човешка, която ни носи много красиви и щастливи моменти. Второ, защото е свързана с факти, една не малка част от тях достоверни. Трето, за да ви подтикна към размисъл върху достоверността на това, което четем. В този текст мен ме притесняват няколко неща. Например, няма посочен източник, в който са описани изследванията и резултатите от тях. Не е обяснено, какво или приблизително какво се разбира под „редовна физическа близост“? И това е само на „първо четене“.

Ето защо преведох и три от коментарите, които много добре илюстрират отношението към подобен вид материали.

„какви глупости… Моята майка живя дълги години без мъж и почина на 82 години в пълно съзнание, силна памет, до последно четеше книги и решаваше кръстословици…“

„Британските учени доказали, че твърдения, започващи с думите „Британските учени са доказали…“, никога не са били доказвани от британски учени“.

Няма значение кой е написал тези разсъждения! Самата същност на статията е безусловно вярна. Любовта е единение на съпрузите в абсолютен смисъл, а физическата близост на съпрузите е главният фактор по пътя към единението.

И така, когато четете – мислете. На какво и колко да се доверите. А ако не мислите, по-добре не си губете времето да четете. И сега, докато четяхте тези мои размисли, вие направихте сериозна профилактична стъпка срещу уврежданията на мозъка, които ни дебнат, когато остаряваме.

Източник: Ученые (2020) Ученые назвали неожиданный фактор, который улучшает память, продлевает молодость и повышает интеллект. https://prokrasotu.info/topics/uchenye-nazvali-neozhidannyj-faktor-kotoryj-uluchshaet-pamyat-prodlevaet-molodost-i-povyshaet-intellekt/