Етикети

,

Оказва се, че сезонната промяна в равнището на ултравиолетовото (УВ) излъчване оказва влияние върху разпространението на COVID-19, но доста умерено в сравнение с ограничителните мерки – спазване на дистанция, носене на защитни маски и карантината. За това разказват учени от САЩ и Франция.

Изследователи от Харвардския университет, Калифорнийския университет в Санта-Барбара (САЩ) и Университетът Париж-Сакле (Франция) са установили връзка между сезонното равнище на УВ-излъчване и разпространението на COVID-19 в различните страни. Изводите на учените са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences (виж по-долу източниците – статията е със свободен интернет достъп).

От статията се вижда, че учените са събрали и анализирали статистически данни от над 170 страни. И за да избегнат възможни грешки, които са свързани с различията между държавите, изследователите са оценявали промените вътре в отделните региони.

Учените са установили наличието на следната закономерност: „разпространението на COVID-19 намалявало през седмиците, следващи след повишаване на равнищата на УВ-излъчванията“. Те изчислили, че разликите между зимата в началото на тази година и лятото, са довели до средно 7%-но намаляване на прираста на случаи с COVID-19 в Северното полукълбо.

Засега не е ясно, от какво се обуславя този ефект. Според изследователите възможни обяснения са свързани с това, че вируса се унищожава по повърхности или във въздуха под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Не е изключен и факта, че при слънчеви дни хората са по улиците по-често, а там вероятността от заразяване е по-малка, отколкото в затворени пространства.

Изказано е и друго предположение – УВ-лъчене стимулира изработването на витамина D и укрепва имунната система (спомнете си, колко е важно бебетата да бъдат умерено излагани на пряка слънчева светлина), като намалява по такъв начин възприемчивостта на заболяването.

Днес се знае, че други коронавируси, SARS и MERS, са чувствителни към УВ-лъчението, казват учените. Освен това скорошни изследвания са показали, че УВ лъчите имат способността да деактивират новият коронавирус SARS-CoV-2, разположен по повърхности.

Изследователският екип е забелязал, че влиянието на обкръжаващата среда е само един от многото фактори, свързани с разпространението на COVID-19 и ефекта от сезонното изменение в УВ-лъчението е по-малък в сравнение с въвеждането на ограничителни мерки в страните. Засега остава неясно точната степен на влияние на други сезонни фактори, като температура и влажност.

Източници: Теслина, А. (2020) Обнаружено снижение распространения COVID-19 под влиянием ультрафиолетового излучения. В: Медвестник. Портал российского врача. https://medvestnik.ru/content/news/Obnarujeny-snijeniya-v-rasprostranenii-COVID-19-pod-vliyaniem-ultrafioletovogo-izlucheniya.html

Carleton, T., J. Cornetet, P. Huybers, K. C. Meng, J. Proctor (2021) Global evidence for ultraviolet radiation decreasing COVID-18 growth rates, In: PNAS, January 5, Vol. 118 (1) https://doi.org.10.1073/pnas.2012370118.

проф. дсн Божидар Ивков

Реклама