Етикети

, ,

В университетската клинична болница във Вроцлав започва клинично изпитание за сравнителна оценка на ефективността на откриване на заразяване с SARS-CoV-2 с помощта на „светкавичен“ тест на фирмата „Virusight“ в сравнение с теста RT-PCR.

Преди по-малко от месец пуснах информация за нов дихателен тест за откриване на коронавирус, разработен от учени във Великобритания. Днес има информация за нов, също много бърз, тест.

Уникален тест, създаден в Израел, се извършва много бързо – резултатите са готови за секунди. Едновременно с това този тест е по-евтин от антигенните тестове. Зад научната страна на тази технология стоят учените от една от най-известните болници в света – Sheba Medical Center в Ramat Gan (най-голямата болница в Израел), както и специалисти от Newsight Imaging – това подава като информация за медиите фирмата Virusight.

Във Вроцлав поляците започват сравнителни тестове между израелския тест и теста RT-PCR.

Израелската технология използва спектрален анализ на проба от слюнка или намазка, взета от тествания субект. Самото вземане на пробата е елементарно: човек прави гаргара с физиологичен разтвор и след това го изплюва в специално контейнерче, което се поставя в преносим спектрометър. Уредът за секунда прави анализ на материала и дава резултат с много висока степен на достоверност. От изследванията, проведени от Sheba Medical Center излиза, че тестът има 95% чувствителност и 100% специфичност. Подкрепа за анализа се осигурява от изкуствен интелект.

„На практика това може да означава, че пътниците в самолета, зрителите в киното, или пациентите в болниците ще могат да бъдат тествани ултра бързо и сигурно“ – се казва в материала на RZ. Този тест дава огромни надежди за отваряне на много браншове, които сега търпят сериозни загуби от пандемията, смята собственика на теста израелската компания Virusight, работеща в болницата Sheba Medical Center, както и фирмата Newsight Imaging.

Допълнително предимство на технологията е възможността за незабавен трансфер на данни в облака, а системата позволява да се анализира всеки патоген, независимо от мутацията.

Клинични изпитания на теста в момента текат в Белгия, Испания, Индия и Унгария. Предвижда се подобни тестове да стартират и в други страни, сред които силно се съмнявам да се открие България. Към теста проявяват засилен интерес ICTS Europe – компанията, отговаряща за сигурността на 120 летища в Европа, САЩ и Близкия Изток.

Такова ранно откриване на заразяването вероятно дава и по-добри възможности за лечение и наблюдение на заразените хора.

Източник: MAK/Rynek Zdrowia Naukowcy opracowali test na SARS-CoV-2 pozwalający w sekundę odczytać wynik. W: Rynek Zdrowia z 29 listopada. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-naukowcy-opracowali-test-na-sars-cov-2-pozwalajacy-w-sekunde-odczytac-wynik,215823,11.html

проф. д.с.н. Божидар Ивков

Реклама