Етикети

, ,

Във Великобритания е изработен нов дихателен тест, който открива светкавично COVID-19 в рамките само на няколко секунди. Точността му е 80%. Вече се тества във Великобритания и Германия.

Експерти от уелската компания Imspex Diagnostics твърдят, че разработения от тях дихателен тест също може да оцени тежестта на заболяването COVID-19 и е в състояние да го различи от други заболявания и респираторни инфекции. Подобен тест може да бъде особено полезен в болниците и на станциите на публичния транспорт, например на аерогарите.

Медицинското списание „Lancet“ информира, че тестът е изпитват в Единбург и Дортмунд. Смята се, че ако фирмата, която го е създала получи финансова помощ ще бъде в състояние да го внедри в употреба в рамките на шест месеца. Един от създателите на теста – Санти Домингес, уверява, че той ще бъде лесен за употреба и няма да изисква специално обучение.

Дихателните тестове, позволяващи да се откриват различни болести, в т.ч. преди всичко заболявания на дихателната система, се изработват от много години. Правят се опити да се използват например при откриване на рак на белите дробове или диабет. Те действат подобно на алкомат за проверка нивото на алкохол при шофьорите.

Уелската компания Imspex Diagnostics преди това също е провеждала изследвания на такива тестове. Когато епидемията избухва, е решено да се разработи дихателен тест, който да може да открие COVID-19.

Действието на теста се основава върху откриването на летливи химични субстанции, които възникват в издишвания от болните от COVID-19 въздух. Изследването е толкова прецизно, че позволява да се разграничат тази болест от други зарази на дихателната система с бактериален и вирусен произход, както и от астма.

BBC News съобщава, че според специалисти от университета в Лофборо, които ръководят изследването, като проверяват ефективността на теста стигат до извода, че неговата достоверност 80%. Специалисти от Единбург твърдят, че са открили летливи субстанции, които дават възможност да се оценят с много висока степен на вероятност тежестта на болестта COVID-19 и дори колко голям е рискът от смърт.

Изследванията на дихателния тест за откриване на COVID-19 все пак се провеждат все още върху малка група хора – 100 лица. Необходимо е технологията да се усъвършенства, за да бъде лесно провеждането на теста в реалния живот.

Източник: Wojtasiński, Z. (2020) Wielka Brytania: opracowano test oddechowy wykrywający COVID-19 w kilka sekund W: PAP/Rynek Zdrowia z 02 listopada 2020 https://www.rynekzdrowia.pl/uslugi-medyczne/wielka-brytania-opracowano-test-oddechowy-wykrywajacy-covid-19-w-kilka-sekund,214575,8.html

проф. д.с.н. Божидар Ивков