Етикети

, ,

Някои хора, боледували от COVID-19, след оздравяването си се оплакват от сериозно влошаване на познавателните им възможности, сякаш мозъкът им се е състарил с цели 10 години – твърдят изследователи от Imperial College Londyn. Някои специалисти обаче смятат, че подобни мнения са преждевременни и че неблагоприятните мозъчни промени могат да бъдат временни.

Изследването, за което съобщава медицинският портал MedRxiv, е проведено сред над 84 хиляди лица. Те са изследвани за това, как когнитивните им възможности се влошават с напредване на възрастта, но при възможност е анализирано въздействието на COVID-19 върху този процес. Използвани са тестове, чрез които се установяват умствените възможности и които рутинно се използват при лица със съмнения за деменция. В тях се анализират уменията за запомняне и решаване на задачи.

Главният автор на изследването д-р Адам Хемпшиър (Adam Hampshire) от Imperial College Londyn твърди, че при някои лица, които са прекарали COVID-19 и не са манифестирали никакви симптоми в продължение на няколко месеца, е открито влошаване на интелектуалните възможности. Според него познавателните дефицити на тези хора са били такива, сякаш мозъкът им се е състарил с 10 години.

Не всички изследователи обаче, са съгласни с подобни далеч отиващи изводи. Професор Джоан Уордлоу (Joanna Wardlaw) от Edinburgh University обръща внимание в интервю за Ройтерс, че тези изводи са преждевременни. Не се знае дали влошаването на интелектуалните възможности при пациенти с COVID-19 ще се задържи за продължително време. След известно време е възможно ситуацията да се подобри. Освен това тези възможности не са изследвани по-рано, преди настъпване на болестта, следователно няма сигурност дали възникналите познавателни дефицити са свързани изцяло с преживяното заразяване.

Подобно мнение е изразил и проф. Дерек Хил (Derek Hil)l от University College London. Според него са необходими по-продължителни наблюдения на усложненията, причинени от COVID-19, в т. ч. на познавателните възможности. Трябва да се провери колко дълго може да се задържи тяхното влошаване и дали при някои болни те могат да бъдат трайни.

Професор Кшиштоф Симон, ръководител на Клиниката по заразни болести и хепатология в Медицинския университет във Вроцлав твърди, че коронавирусите SARS-CoV-2 атакуват горните дихателни пътища и белите дробове, но преди всичко предизвикват ендотелни съдови възпаления, а последиците от това са повишаване на риска от образуване на кръвни съсиреци и емболия.

Едно от усложненията на COVID-19 може да бъде инсулт, който се наблюдава при някои пациенти. Също така може да се подозира, че понякога се появява церебрална исхемия, която също може да бъде свързана с увреждането на белите дробове и недостига на кислород в организма.

Източник: Wojtasiński, Zbigniew (2020) Badanie: część pacjentów wyleczonych z COVID-19 odczuwa pogorszenie zdolności poznawczych. W: PAP/Rynek Zdrowia z 30 października. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badanie-czesc-pacjentow-wyleczonych-z-covid-19-odczuwa-pogorszenie-zdolnosci-poznawczych,214496,11.html

проф. д.с.н. Божидар Ивков