Етикети

, ,

Почти при ¾ (70%) от оздравелите, които са боледували от Covid-19 без да проявят симптоми на заболяването, се развиват усложнения. Това показват резултатите от изследване на американски лекари от Хюстън. Учените коментират, че нарушенията във функционирането на един от органите в резултат на коронавирусна инфекция може да бъде видимо дори няколко месеца след възстановяването.

Усложненията при хора, които са прекарали Covid-19 без симптоми, могат да се проявяват дори четири месеца след края на болестта- пояснява на страниците на испанския ежедневник „El Confidencial“ координаторката на изследването д-р Соня Вилапол (Sonia Villapol). Тя посочва, че те често са резултат от увреждане на нервната система, причинено от SARS-CoV-2.

Това, което е особено притеснително, както споделя представителката на Houston Medical Institute – центърът, анализирал хиляди случаи на оздравели от Covid-19, е факта, че смущенията в работата на органите след инфекция с вируса SARS-CoV-2, се проявяват най-често при по-младите пациенти.

Тя обяснява, че причина за провеждане на изследването от нейния екип за усложнения при реконвалесценти, са многобройните случаи на пациенти, загубили вкус и мирис след инфекция с коронавирус.

Villapol посочила, че при 11% от хората, които са били инфектирани от SARS-CoV-2 е наблюдавано, че заедно с развитието на Covid-19 се появявал вирусен конюнктивит.

На свой ред объркване и загуба на паметта могат да се наблюдават при други пациенти, често тези, които са били лекувани от Covid-19 в болници, добавя американската изследователка.

Според д-р Соня Вилапол по време на проучването нейният екип потвърдил, че коронавирусната инфекция може също да допринесе за развитието на заболявания, като множествена склероза, както и болестта на Паркинсон и Алцхаймер. С други думи, Covid-19 не само застрашава животът на заразените хора, но и създава високи нива на риск от последваща инвалидизация.

Източник: PAP/RZ (2020) Naukowcy: powikłania występują aż u 70 proc. osób, które przeszły Covid-19 bezobjawowo. W: Rynek Zdrowia z 31 października 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/naukowcy-powiklania-wystepuja-az-u-70-proc-osob-ktore-przeszly-covid-19-bezobjawowo,214520,11.html

проф. д.с.н. Божидар Ивков