Етикети

, ,

Не напразно киното е наречено 8-то чудо на света. Това е изкуство, което акумулира в себе си всички видове изкуства и чрез синергията на тяхното взаимодействие, ги откроява още по-ярко и осезаемо.

Тук ви предлагам 12 филма, в които пряко или косвено, явно или прикрито присъства инвалидността и човекът с инвалидност. Това са разтърсващи, дълбоко хуманни и зареждащи филми, които ни учат преди всичко на човечност. Нещо, което в днешните времена на изолация и егоизъм ни е безкрайно необходимо.

Ако не сте гледали някой от филмите, горещо ви препоръчвам да сторите това. Ще стоплите душите си през почивните дни.

И така, ето 12-те филма, които подбрах за вас.

***

1. „Чарли“ (1968).

Режисьор: Ралф Нелсън

Актьори: Клиф Робъртсън, Клеър Блум и др.

Филмът е базиран на световно известния роман „Цветя за Алджърнън“ на Даниъл Кийс. Историята разказва за Чарли – човек с умствена изостаналост. Работи в пекарна, където е подложен на подигравки и унижения. След мозъчна операция, постепенно Чарли, благодарение на своята учителка г-жа Кенян, се превръща в гений. Уви за кратко. Веществото, което е присадено в мозъка му започва да губи силата си и в крайна сметка Чарли отново се връща до нивото си отпреди операцията.

***

2. „Полет над кукувиче гнездо“ (1975).

Режисьор: Милош Форман.

Актьори: Джак Никълсън, Луис Флечър и др.

Основан на знаменития едноименен роман на Кен Киси, филмът е разказ за историята на непокорния хулиган Рандъл Патрик Макмърфи (Джак Никълсън), въдворен в психиатрична клиника, за да бъде пречупен и подчинен на правилата на системата. Това е разказ за личното достойнство и независимост в необичайните условия на психиатрична клиника. Филмът е носител на 5 „Оскар“-а

***

3. „Форест Гъмп“ (1994).

Режисъор: Робърт Земескис.

Актьори: Том Ханкс, Робин Райт, Майкъл Конър Хъмфри (малкият Форест Гъмп) и др.

Това е филм, разказващ историята на Форест Гъмп и от самото начало е доста необичайна. Форест е човек с интелектуални затруднения, които обаче за него не са проблем., защото лесно завързва познанства и не се обижда на хората. Филмът е спечелил 6 „Оскар“-а.

***

4. „Лекасртвото на Лиренцо“ (1992).

Режисьор: Джордж Милър.

Актьори: Ник Нолти, Сюзън Сарандън, Питър Устинов, Марго Мартиндейл.

Филм, основан на истинска история. До седмата си година Лоренцо Одоне е бил здраво дете. И изведнъж започват да се случват странни неща с него: появяват се затъмнения, бели петна в паметта и други странни психични отклонения. В крайна сметка заболяванията му е диагностицирано като ALD: много рядка, неизлечима дегенерация на мозъка. Разочаровани от безсилието на лекарите и медицината, родителите на Лоренцо започват да търсят лекарство, което да може да спре развитието на болестта. И откриват такова.

***

5. „Все още Алис“ (2014).

Режисьор: Ричард Глацър и Уош Уестморленд.

Актьори: Джулиан Мур, Алек Болдуин, Кристен Стюарт и др.

Един филм, основан на бестселъра на невролога Лиса Дженоува, в който се разказва за една млада жена, която е „покосена“ болестта на Алцхаймер в ранен стадий. Деликатен и изпълнен с достойнство портрет на жена, която страда от загуба на същността си – опустошаваща промяна, с която Алис смело се бори до последно”. Джулиан Мур прави изключително изпълнение в ролята на доктор Алис Хауленд – професор по лингвистика, с диагноза Алцхаймер в ранен стадий. Партнира й Алек Болдуин, който е брилянтен в ролята на съпруга на Алис.

***

6. „Роден на 4 юли“ (1989).

Режисъор: Оливър Стоун.

Актьори: Том Круз, Кира Седжуик и др.

Филмът разказва истинската история на Рон Ковик, жизнерадостен младеж от малко провинциално градче в САЩ, което е възпитано да обича страната си. Той шокира родителите ти с решението да се запише доброволец за войната във Виетнам. Ентусиазмът му обаче, бързо се превръща в объркване и ужас, когато по погрешка убива един от собствените си хора. По-късно е ранен фатално и остава парализиран от кръста надолу. Завръщайки се в родината си, той вече не е онова ентусиазирано момче, а ветеран, който преживява ужасите на видяното отново и отново, докато се лекува в болницата за ветерани. Отчаянието го води към алкохола, докато в един момент не решава да превърне недоволството си в позитивна сила и да се превърна в антивоенен активист.

***

7. „Рейн Мен“ (1988).

Режисор: Бари Левинсон.

Актьори: Дъстин Хофман, Том Круз, Валерия Голино и др.

Болен от егоизъм и човек с аутизъм – в края на пътя и двамата са малко по-здрави: единият мисли по-малко за себе си, а другият показва малко чувства.

Малко история, малко носталгия, малко чувства и много време за връзка между двама братя, свързани със завещание. Наследството за сина на милионер е в попечителски фонд за непознатия му брат-аутист. Амбицията на здравия брат пътува с диагнозата на другия, аутиста, в търсене на разбиране, за което единствената опорна точка е търпението. Изключителен филм, който има голяма заслуга за промяна на общественото отношение към хората с аутизъм в положителна посока.

***

8. „Красив ум“ (2001).

Режисьор: Рон Хауърд.

Актьори: Ръсел Кроу, Ед Харис, Дженифър Конъли и др.

Филмът е основан на книгата на Силвия Назар „Красив ум“. Това е филм за живота на Джон Форбс Наш Младши (Ръсел Кроу), човек с параноична шизофрения и едновременно с това гениален математик от ХХ век. Неговите постижения са основата на Теория на игрите, прилагана в икономиката. За тях той получава Нобелова награда през 1994 г. Това е биографичен филм, фокусиран върху връзката на Джон със съпругата му (Дженифър Конъли) и проследяващ пътя на живота му: от успеха, през психичното заболяване, диагностицирано на 30-годишна възраст, до възстановяването му. Има 4 „Оскар“-а

9. „Усещане за жена“ (1992).

Режисьор: Мартин Брест.

Актьори: Ал Пачино, Крис О‘Донъл и др.

Филмът, основан на новелата „Мрак и мед“ на Джовани Арпино, разказва историята на примерния ученик Чарли Симс (Крис О’Донъл) от елитна частна гимназия, неволно забъркан в хулиганска подигравка срещу директора на училището. Чарли произхожда от работническо семейство и трябва да работи през почивните дни, за да припечели пари за джобни и коледен самолетен билет до родното място. Така той е нает като асистент – гледач на раздразнителен, пенсиониран по болест, сляп армейски полковник (Ал Пачино).

***

10. „Недосегаемите“ (2011).

Режисьор: Оливие Накаш и Ерик Толедано.

Актьори: Франсоа Клюзе, Омар Си и др.

Филмът е вдъхновен от действителен случай. Той пресъздава отношенията между богат възрастен мъж, който е парализиран, и нает да се грижи за него личен асистент-дребен престъпник от имигрантски квартал. Филм за сблъсъка на два невероятно различни свята, който поражда поредица от изумителни приключения и приятелства, които ще ги направят … недосегаеми!

***

11. „Преди класа“ (2008)

Режисьор: Питър Вернер.

Актьори: Джеймс Уок, Трийт Уилямс, Скот Кей и др.

Филмът е вълнуваща история за живота на Брад Коен – човек със синдром на Турет, който от малко момче решава и мечтае да стане учител, за да бъде за другите този учител, който той самият никога не е имал. Според реплика от филма “такъв, който прави възможно ученето за детето, дори когато то е различно”.

***

12. „Ти, който си на небето“ (1989).

Режисьор: Дочо Боджаков.

Актьори: Йозеф Кронер, Боян Ковачев, Любен Чаталов, Лили Върбанова и др.

Филмът е разказ за самотния и забравен от всички чешки майстор Георг Хених, който живее в приземния етаж на стара къща. Хених е основател на българската лютиерска школа. Тук той среща своя последен ученик – малкия цигулар Виктор. Пред очите на надареното и чувствително дете Хених открива приказния свят на музиката, нежността и добротата, независимо от страшната нищета на материалния свят, който ги заобикаля. Ненатрапчиво, но убедително той внушава на малкия Виктор, че човек може да бъде физически унищожен, но духовно не може да бъде пречупен. Това помага на момчето да започне да разграничава доброто от злото и да продължи да живее. Интересното в случая е, че Георг Хених е човек с болест на Бехтерев и страданието, корто тя причинява, вероятно е в основата на достойнството и благородството на стария лютиер.

проф. д.с.н. Божидар Ивков

Реклама