Етикети

, , ,

Полският Военно-медицински институт (ВМИ) е получил дофинансиране от Агенцията за медицински изследвания за реализацията на некомерсиално клинично изследване за прилагането на метформин – лекарство, използвано при лечението на диабет, като допълващо лечение на стандартното такова при пациенти с прекаран остър коронарен синдром.

Исхемичната болест на сърцето и нейните усложнения остават една от водещите причини за прием в болница и/или смърт в развитите страни. Избраното лечение при инфаркт, или за да не се допусне инфаркт, е оперативно – ангиопластика, т.е. възстановяване на стеснената артерия, позволяващо възстановяване на притока на кръв към сърдечния мускул.

Исхемичната болест на сърцето е хронично заболяване. Нейното излекуване или постигането на трайна ремисия, е невъзможно на сегашния етап на развитие на медицината. В тази връзка днес се търсят възможности за възможно най-дългото поддържане и запазване на проходимостта на съдовете, както на тези, подложени на хирургична интервенция, така и тези, които до даден момент не са създавали проблеми.

Основната цел на реализираното изследване е оценка на това, доколко метформина, прилаган като допълнение към стандартното лечение, което получава пациент в хода на миокарден инфаркт, ще намали рецидивите на активната коронарна артериална болест и налагащите се интервенции поради нея. Понастоящем има много проучвания по въпроса за подобряване на прогнозата при пациенти след миокарден инфаркт, поради което изследването на ролята на метформин в този процес изглежда важно.

В проучването ще участват близо 2000 пациенти от 14 сърдечно-съдови центъра в Полша.

***

Подобно изследване изглежда твърде интересно и важно не само за хората със сърдечно-съдови болести, но и за самите диабетици. Поне на мен би ми било интересно да разбера дали метформинът има профилактичен и задържащ (забавяне във времето негативните последици от исхемичната болест) ефекти. Защото при хората с диабет, както е известно, с времето се увреждат всички органи и системи на тялото.

Източник: ABM/RZ (2020) Badania: metformina – „stary” lek z nowymi wskazaniami. W: Rynek Zdrowia z 09 października. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-metformina-stary-lek-z-nowymi-wskazaniami,213490,11.html

проф. дсн Божидар Ивков