Етикети

, ,

През октомври тази година полски специалисти ще започнат масовото производство на бърз и чувствително по-евтин тест за наличието на коронавирус SARS-COV-2 в човека. Резултатът ще бъде известен броени минути след взимането на проба за изследване от носа и гърлото.

Тестът е разработен от фирмата Център за изследване на ДНК в Познан. Използван е нов изследователски метод: RT LAMP (Loop Mediated Isothermal Amplification). Стойността на един тест е 80 злоти, т.е. около 40 лева, което е 3 пъти по-евтино от сегашните тестове прилагани в България и е многократно по-бърз. С масовото навлизане на теста на пазара се очаква той да поевтинее още. Първите заявки от чужбина вече са факт.

RT LAMP тестовете се препоръчват в САЩ и Европа, и от Световната здравна организация (СЗО). Тези препоръки се различават главно по това, колко гена трябва да бъдат изследвани преи теста, един или два. СЗО препоръчва двугенен тест, както и Европейската агенция по лекарствата (EMA). В САЩ са достатъчни моногенни тестове. Полските тестове LAMP са двугенни.

Цялата процедура за тестване може да се извършва навсякъде, например на летище, а единственото устройство, необходимо за извършването на теста, ще бъде смартфон. Резултатът от теста ще бъде известен още на мястото на вземане на пробата от носа и гърлото.

Смартфонът ще бъде свързан с просто преносимо устройство, което позволява тестовата проба да бъде нагрята в епруветката до 65 градуса по Целзий, а това от своя страна ще позволи да се извърши реакцията за откриване на коронавирус.

Още тази година Центърът в Познан има намерение да въведе тест за определяне на чувствителността към COVID-19 и тежестта на хода на заболяването. След няколко месеца работа и повече от 300 теста в областите Люблин, Мазовия и Силезия, тестът ще бъде готов за продажба. За извършването на тестовете ще се използва методът NGS или секвениране от ново поколение.

***

В същия брой на списанието има и друга интересна информация: Маската може да се приеме като „примитивна“ ваксина срещу коронавируса. Не всички хора са убедени в необходимостта от носенето на маски, но все пак учени от Калифорния в най-новите си изследвания твърдят, че именно носенето на маски е най-добрия заместител на ваксината.

Моника Ганди, специалист по инфекциозни болести от Калифорнийския университет, смята, че маската може да е примитивна версия на коронавирусната ваксина. Тя е убедена, че масовото носене на маски намалява броя на новите инфекции. Изследователката издига хипотезата, че намаляването на вирусното натоварване, което достига до заразяваните, увеличава възможността заразяваното лице да не развие симптоми. Хипотезата за „примитивната“ ваксина проф. Ганди е публикувала в авторитетното медицинско списание „The New England Journal of Medicine“.

Според нейните изследвания коронавирусът се разпространява най-често чрез капчици – когато заразоносителят говори, кашля или киха. Капките могат да бъдат големи и забележими или малки. По-големите, които биха попаднали в горните дихателни пътища на потенциално заразявания човек, се спират от хирургически и платнени маски. Въпреки това малки количества от по-малките капки е възможно да проникнат в белите му дробове.

Според хипотезата на американския професор такъв малък брой вирусни частици причинява асимптоматична инфекция, но също така и производството на антитела, които предпазват от по-опасна форма на COVID-19.

Това мнение споделя проф. Ърнест Кучар, ръководител на катедрата по педиатрия в Медицинския университет във Варшава. Той посочва, че при инфекциозните заболявания е известна аксиомата, че ходът на инфекцията зависи от инфекциозната доза, което е доказано в случайте на грип и морбили. Ако сме заразени с малка доза коронавирус, най-вероятно протичането на болестта ще бъде по-леко, ако инфекцията е масивна, ще е по-трудно. – Маските намаляват инфекциозната доза – подчертава той.

Без да съм специалист, приемам тези мнения. Но не пренебрегвам и мненията на специалистите, които посочват вредите от продължителното носене на маски. Лично аз, когато нося хирургическа маска, я сменям на всеки час и половина, а ако е навлажнена по-обилно и на всеки час. Затова винаги, когато излизам извън дома си за по-продължително време, в чантата си имам плик с няколко хирургични маски.

Източници:

1. Wojtasiński, Zbigniew (2020) Błyskawicznie wykrywa koronawirusa. Specjaliści z Poznania opracowali nowy test. W: Rynek Zdrowia z 01 października 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/blyskawicznie-wykrywa-koronawirusa-specjalisci-z-poznania-opracowali-nowy-test,213162,11.html

2. tvn24.pl/RZ (2020) Badania: maseczkę można uznać za „prymitywną“ szczepionkę na koronawirusa. W: Rynek Zdrowia z 01 października 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-maseczke-mozna-uznac-za-prymitywna-szczepionke-na-koronawirusa,213138,11.html

проф. дсн. Божидар Ивков

P.S. На всички, които не са гледали това виде, линк към което помествам тук, препоръчвам да го видят. И да помислят.

https://www.facebook.com/watchparty/276305430399832/?entry_source=FEED