Етикети

, , , , ,

Международен колектив от учени е показал, че 21 съществуващи и прилагани в практиката лекарства инхибират размножаването на вируса SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19 – информира седмичникът „Nature”. Някои от тях подобряват ефективността на Remdesivir, който в момента се използва при пациенти с COVID-19.

Международен колектив от учени от множество научни центрове в САЩ, както и от Университета в Хонг Конг, ръководени от д-р Sumita Chandа от Sanford Burnham Prebys Medical Discovery Institute в La Jolla (Kalifornia, USA), е „претърсвал“ една от най-големите в света база данни за познатите лекарства (базата ReFRAME) от гл.т. на способността на молекулите им да инхибират репликацията на вируса SARS-CoV-2. Базата данни ReFRAME е създадена именно за това да е възможно бързо да се открива терапия за болести, за които все още няма ефективно лечение, особено за тропическите заболявания.

На анализ са подложени над 12 хиляди лекарства, които или са на етап клинични изпитвания, или са били одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на други заболявания и са били широко проучени от гл.т. на тяхната безопасност за човека.

Сред тях 100 молекули са имали потвърдена в лабораторните изследвания противовирусна активност.

Учените са провели обширни тестове, в т.ч. оценка на действието на лекарствата върху биопсии от бели дробове на заразени с коронавирус хора. Установено е, при каква доза те манифестират противовирусно действие и дали действат синергично (т.е. по-силно) с remdesiwir, противовирусното лекарството, утвърдено за лечение на болни с COVID-19.

Данните показали, че 21 лекарства успешно са инхибирали репликацията на вируса, като 13 от тях в дози, които могат безопасно да се прилагат при хора. A 4 от тях са показали синергично действие с remdesiwir (включително производното на хлорохин – тетрандрин, който е в процес на клинични изпитвания като лекарство за малария).

„Оказа се, че Remdesiwir успешно съкращава времето за оздравяване при пациенти, които са в болница. Все пак лекарството не действа при всеки пациент, при който е приложено. Не е достатъчно добро“ – коментира dr Chanda. И както добавя, в ситуацията, при която броят на заразените с SARS-CoV-2 продължава да расте в САЩ и по целия свят, спешно е необходимо откриването на евтини, ефективни и бързо достъпни лекарства, които могат да допълнят прилагането на remdesiwir, както и на лекарства, които биха могли да се предписват като профилактика или да се дават за прием при първите симптоми на инфекция при пациенти, които не се лекуват в болница.

Сред 21-то лекарства, които са показали потенциал за блокиране на коронавируса, има 13 субстанции, които са тествани в клинични изследвания за други болести (напр. apilimod, по-рано тестван за лечение на автоимунни заболявания), но също и лекарства, които вече са одобрени за употреба от FDA, например astemizol (използва се при лечение на алергии) или klofazymin (използва се при лечение на проказа).

„Нашето изследване съществено разширява възможните терапевтични опции за пациентите с COVID-19, особено след като много от тези молекули вече са показали добри резултати при клинични изпитвания при хора по отношение на безопасността за тях“ – е отбелязал д-р Chanda.

Според него, от досегашните изследвания излиза, че klofazymin, tetrandryn, apilimod и лекарството, наименувано ONO 5334, представляват най-обещаващата опция за лечение на COVID-19. Изследователят е подчертал, че по-големият брой лекарства, които е възможно да се прилагат като лечение, е важен в случаите, когато SARS-CoV-2 демонстрира устойчивост на прилаганата терапия.

Сега учените подлагат на тест избраните от тях лекарства върху малки лабораторни животни и върху т.нар. мини-бели дробове, класифицирани като органоиди, които имитират тъканта на човешките бели дробове. Ако резултатите от тези изследвания бъдат положителни, то учените ще се обърнат към FDA за получаване на разрешение за клинично изпитване върху пациенти.

Макар и всичко все още да предстои тази информация поражда много надежди за справяне с вируса.

Източник: PAP/RZ (2020) Naukowcy wytypowali 21 istniejących już leków, które mogą pomóc w leczeniu COVID-19. W: Rynek Zdrowia z 01 sierpnia 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Naukowcy-wytypowali-21-istniejacych-juz-lekow-ktore-moga-pomoc-w-leczeniu-COVID-19,210736,11.html

проф. д.с.н. Божидар Ивков

Реклама