Етикети

, , ,

На основа на данните от Южнокорейско проучване на близо 65 000 човека, се посочва, че отварянето на училищата, като част от „размразяването“ на социалния живот, може да доведе до нова вълна от епидемията от коронавирус.

Учените са установили, че децата под 10 години значително по-рядко се заразяват с коронавирус, в сравнение с останалите. Децата между 10 и 19 годишна възраст разпространяват заразата също толкова „успешно“, както и възрастните хора. Това откритие на учените насочва към извода, че отварянето на училищата може да доведе до възникване на нови огнища на зараза в дадени общности.

Има няколко изследвания от Европа и Азия, данните от които показват, че малките деца са по-малко податливи на заразяване и разпространяване на вируса. Но мнозинството от тези изследвания са проведени върху малък брой лица. Както отбелязва д-р Ashish Jha, директор на Harvard Global Health Institute, новите изследвания, проведени внимателно и върху много голяма популация променя тази представа.

Учените от Южна Корея са идентифицирали 5706 лица, който за първи път са съобщили за симптоми на Covid-19 между 20 януари и 27 март, когато училищата вече са били затворени и след това са проследили 59 073 контакти на тези хора.

Резултатите от изследването са обезпокоителни за по-големите деца. Учените са установили, че тийнейджърите са статистически дори по-склонни да заразяват други хора, в сравнение с възрастните. Те смятат, че това е възможно да е резултат от поведението на децата и да не е непременно свързано със спазването на необходимата хигиена.

***

Същевременно е установено на базата на изследване, за което съобщава Агенция Ройтерс, че интрабронхиален препарат, съдържащ интерферон бета, може да намали с 79%. риска от развитие на животозастрашаваща форма на COVID-19.

Интерферон бета е естествен белтък, произвеждан от клетки на бозайници, например фибробласти и макрофаги. Той има (между другото) противовирусно действие Някои болестни симптоми, такива като висока температура или мускулни болки, са предизвикани от създаването на интерферон по време на инфекция. Интерферон бета препаратите досега са използвани главно при лечението на множествена склероза (MS). Много вероятно е коронавирусът да инхибира производството на естествен интерферон бета.

Фирмата Synairgen Plc е съобщила в понеделник (20 юли), че проведените във Великобритания клинични изследвания са показали, че съдържащият интерферон бета препарат SNG001 намалява със 79% риска от тежко (оникновено изискващо използването на респиратор) протичане на COVID-19. Средното време, прекарано от пациента в болница, се съкратило от 9 на 6 дни.

Изследването е обхванало 101 пациенти с COVID-19, приети в 9 болници, съобщава BBC. На част от тях е подавано към белите дробове, под формата на аерозоли, съдържащия интерферон бета препарат SNG001, а на останалите е давано плацебо.

Това засега са предварителни резултати от изследванията и те все още не са публикувани в научните издания. Необходими са изследвания, включващи повече пациенти, но предварителните резултати се смятат за много обещаващи.

Източници: Rzeczpospolita/RZ (2020) Naukowcy: dzieci powyżej 10. roku życia zarażają koronawirusem jak dorośli. W: Rynek Zdrowia z 20 lipca. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/naukowcy-dzieci-powyzej-10-roku-zycia-zarazaja-koronawirusem-jak-dorosli,210248,11.html

PAP/RZ (2020) Interferon beta moźe zmniejszać ryzyko cięźkiego przebiegu COVID-19. W: Rynek Zdrowia z 20 lipsa https:// http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/interferon-beta-moze-zmniejszac-ryzyko-ciezkiego-przebiegu-covid-19,210257,11.html.

проф. д.с.н. Божидар Ивков