Етикети

, , , , , , , , , ,

Днес ФБ ми поднася един спомен от 20 юни 2014 г., свързан с езика. Отново решавам да го публикувам тук, за да редуцирам, доколкото това е възможно, присъщата на социалната медиа бързо затрупваща се от други материали информация, т.е. да редуцирам високите нива на преходност. Запазил съм всичко, дори и собствените си грешки и неграмотност. Приятно четене!

В СВОЯТА ЧУДЕСНА КНИГА „ТЪМНАТА МАТЕРИЯ. ИСТОРИЯ НА ЛАЙНОТО“ ФЛОРИАН ВЕРНЕР ПИШЕ:

„Лайното е символ на лоша миризма“ (с. 31);

„Собственото лайно не смърди“. (с. 32);

„… който обича лайното си в края на краищата обича себе си“. (с. 34)

АКО ПАРАФРАЗИРАМЕ ТЕЗИ НЯКОЛКО МИСЛИ, ТО ТЕ БИХА МОГЛИ ДА ЗВУЧАТ ТАКА:

– ЕЗИКЪТ Е СИМВОЛ НА НАШАТА КУЛТУРА ИЛИ НЕВЕЖЕСТВО

– ГРЕШКИТЕ НА ЕЗИКА, КОЙТО ИЗПОЛЗВАМЕ, НЕ СА ПРОБЛЕМ

– КОЙТО ОБИЧА СОБСТВЕНИЯ СИ ПОГРЕШЕН ЕЗИК, В КРАЙНА СМЕТКА ОБИЧА СОБСТВЕНОТО СИ НЕВЕЖЕСТВО.

НЕВЕЖЕСТВОТО НИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА СОБСТВЕНИЯ НИ МАТЕРЕН ЕЗИК Е ПОРАЗИТЕЛНО И ТОТАЛНО. ОЩЕ ПО-СТРАШНО Е, ЧЕ НЕ ОБРЪЩАМЕ НИКАКВО ВНИМАНИЕ НА ГРЕШКИТЕ, КОИТО ПРАВИМ И СЕ ИЗКАЗВАМЕ ОТ ПОЗИЦИЯТА НА ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ.

СЪВСЕМ НЕ Е ЕДНО И СЪЩО ДА КАЖЕШ: „ХОРАТА УМИРАХА…“ И „ХОРАТА СА УМИРАЛИ…“.

В ПЪРВИЯ СЛУЧАЙ ИМАМЕ РАБОТА С МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО ВРЕМЕ. ИЗПОЛЗВАМЕ ГО НАПРИМЕР, КОГАТО ИСКАМЕ ДА КАЖЕМ, ЧЕ СМЕ БИЛИ СВИДЕТЕЛИ – ЛИЧНО, НА ДАДЕН ПРОЦЕС ИЛИ ЯВЛЕНИЕ, КОЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ Е ЗАВЪРШИЛО.

ВЪВ ВТОРИЯ СЛУЧАЙ СТАВА ДУМА ЗА МИНАЛО НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ. СЪБИТИЕТО, ПРОЦЕСЪТ ИЛИ ЯВЛЕНИЕТО, ЗА КОЕТО ГОВОРИМ СЕ Е СЛУЧИЛО ПРЕДИ НАШЕТО РАЖДАНЕ И НИЕ НЕ СМЕ БИЛИ ПРЕКИ СВИДЕТЕЛИ.

ЗА МЕН Е СТРАННО, ДОРИ СМЕШНО, КОГАТО 30-35 ГОДИШНИ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА ГОВОРЯТ ЗА СЪБИТИЯ ОТПРЕДИ 80-100 ГОДИНИ В МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО ВРЕМЕ. СТРАННИ ВЪЗМОЖНОСТИ И СПОСОБНОСТИ ИМАТ НЯКОИ ХОРА.

ОЩЕ ПО-СМЕШНО ИЛИ НАПРАВО ТРАГИЧНО Е, КОГАТО СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДУМИ, КОИТО ВМЕСТО ДА ПОДЧЕРТАЯТ ТЕЖЕСТТА НА ДАДЕН ПРОБЛЕМ, ГО ИЗОПАЧАВАТ И ЕТИКЕТИРАТ ИЛИ СТИГМАТИЗИРАТ ХОРАТА С ТОЗИ ПРОБЛЕМ. НЕЩАТА СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТОТАЛНА КЛОАКА, КОГАТО СЕ ДЕМОНСТРИРА НЕЗНАНИЕ, НЕТОЧНОСТ, ДОРИ ТОТАЛНА ПОГРЕШНОСТ НА ИЛИ В МАНИФЕСТИРАНОТО „ЗНАНИЕ“ ПО ВЪПРОСА. И ОБИКНОВЕНО ТАЗИ МАНИФЕСТАЦИЯ Е ОТ ПОЗИЦИЯ НА ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ НА ИСТИНАТА.

ДАЛЕЧ СЪМ ОТ МИСЪЛТА, ЧЕ СЪМ ЕКСПЕРТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА, САМИЯТ АЗ ДОПУСКАМ ГРЕШКИ, КОИТО МОГАТ ДА ДАДАТ ОСНОВАНИЕ НА ЕДИН СПЕЦИАЛИСТ ДА МЕ ОПРЕДЕЛИ КАТО НЕГРАМОТЕН ИЛИ ПОЛУГРАМОТЕН ЧОВЕК. НО ПОНЕ СЕ ОПИТВАМ ДА ГОВОРЯ ПРАВИЛНО И ДА ИЗРАЗЯВАМ С ДУМИТЕ СИ ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ СМИСЛИ И ЗНАЧЕНИЯ, А НЕ ДА ГОВОРЯ ЕДНО, А ДА СЕ РАЗБИРА ДРУГО, ЧЕ И ДА СИ МИСЛЯ, ЧЕ ТОВА Е НАПРЕДЪК. И КОГАТО НЯКОЙ МИ НАПРАВИ ЗАБЕЛЕЖКА, ЧЕ ГРЕША В ТОВА ИЛИ В ДРУГО – КОЛКОТО И ДА МИ Е НЕПРИЯТНО – 1) НЕ СЕ СЪРДЯ И 2) СТАРАЯ СЕ ДА НЕ ДОПУСКАМ ПОВЕЧЕ ТАЗИ ГРЕШКА.

ПРАВ Е ВЕРНЕР – СОБСТВЕНОТО ЛАЙНО (НЕВЕЖЕСТВО) НЕ СМЪРДИ! А ИМА ХОРА КОИТО НЕ САМО ОБИЧАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЕКСКРЕМЕНТИ, ТЕ БОГОТВОРЯТ НЕВЕЖЕСТВОТО СИ – НАЛИ Е НАПРЕДЪК.

проф. д.с.н. Божидар Ивков

Реклама