Етикети

, , , , , , ,

Както всички знаем, Фейсбук неуморно и всеки ден ни поднася информация за нашето публично излагане назад във времето, като ни напомня, какво сме публикували на този ден преди години.

На 6 юни 2014 година съм публикувал няколко цитата от романа на Робин Кук „Интервенция“. Първата ми реакция бе да споделя отново тези цитати, но след това реших, че те са по-значими и заслужават отделен пост в блога ми, в рубриката „Гласове от Фейсбук“.

Предлагам Ви текста, видял бял свят преди 6 години. Актуалността му не се е променила и на йота. Приятно четене.

***

„КАКТО НЕ ВЕДНЪЖ СЪМ КАЗВАЛ, КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЧЕТЕ ЧОВЕК, ТОЛКОВА ПО-ИНТЕРЕСНО И ПО-ДОБРЕ ЖИВЕЕ, СТИГА ДА РАЗБИРА ПРОЧЕТЕНОТО. И ДА СЕ ОПИТВА ДА МИСЛИ, ДА ТЪРСИ СКРИТИ ВРЪЗКИ – КАУЗАЛНИ И КОРЕЛАЦИОННИ.

КАКТО НЕ ВЕДНЪЖ СЪМ КАЗВАЛ, В ТРИЛЪРИТЕ, В КРИМИНАЛНАТА И ПРИКЛЮЧЕНСКАТА ЛИТЕРАТУРА И ВЪОБЩЕ В ХУДОЖЕСТВЕНАТА ЛИТЕРАТУРА, СА СКРИТИ НЕВЕРОЯТНИ БИСЕРИ, ДИАМАНТИ, КОИТО МОГАТ ДА НИ КАЖАТ МНОГО ЗА ДАДЕН ПРОБЛЕМ И ДА НИ ПОМОГНАТ ДА ДЪЛБАЕМ НЕПРОБИВАЕМАТА НА ПРЪВ ПОГЛЕД СКАЛА НА СОЦИАЛНИЯ ПРОБЛЕМ. СТИГА ДА ИМАМЕ СЕТИВА ЗА ТЕЗИ ДИАМАНТИ И УМСТВЕНИ СПОСОБНОСТИ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ ТЕЗИ ДАРОВЕ.

ТУК, СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ, ИСКАМ ДА ВИ ПОДАРЯ НЯКОЛКО ТАКИВА ДИАМАНТА, КОИТО ОТКРИХ В ЕДНА КНИГА. ВСЕКИ ОТ ВАС ЩЕ ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ГИ ИЗПОЛЗВА (ИЛИ НЕ) В ЗАВИСИМОСТ ОТ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ, СПОСОБНОСТИ И ЖЕЛАНИЕ. И ТАКА, ПРИЯТНО ЧЕТЕНЕ И… РАЗМИСЪЛ.

***

… бе решил да смени специалността си, за да избегне онова, което виждаше като приближаване на четирите конника на медицинския Апокалипсис: здравните застрахователни дружества, контролираната медицинска грижа, невежото правителство и, както изглежда, безчувственото общество. (с: 6)

(ТУК БИХ ДОБАВИЛ ОЩЕ ДВА КОННИКА НА МЕДИЦИНСКИЯ АПОКАЛИПСИС: ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ГИГАНТИ И ОПАЗАРЯВАНЕТО НА МЕДИЦИНАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО)

***

Когато основаната на доказателства медицина се натъкне на спънка, пациентът страда, както и семейството му, оставени сами на себе си. (с. 13)

***

Алтернативната медицина има добри отношения с пациентите, държи се с тях като с хора, прави посещението приятно социално преживяване, дори и да не провежда реално лечение. Конвенционалната, от друга страна, много често е тъкмо обратното – лекарите и сестрите се държат така, сякаш ти правят лична услуга. И още по-лошо – когато лекарите смятат, че не могат да ти помогнат, те игнорират…

… нека добавя още една причина към това защо хората са се хванали със зъби и нокти за алтернативната медицина: тя не изглежда плашеща. Ако кажеш, че група хора умират всяка година от това, че са ходили на алтернативен терапевт, няма да им мигне и окото. Защото стотици хиляди са умрелите, които са се лекували единствено при конвенционален лекар. Всъщност хората, които отиват в офиса по хиропрактика искат да вярват в хиропрактиката, главно защото не искат да отидат на конвенционален лекар, където могат да получат диагноза, която включва дискомфорт и болка, а може би и смърт. При лечителя това никога не се случва. Всичко е оптимистично, всяко оплакване може да бъде изцерено и не боли, а дори и да е плацебо, на кого му пука? (с. 174-175)“

(Робин Кук (2011) Интервенция. ИК „ЕрГон”, София)

проф. д.с.н. Божидар Ивков