Етикети

, , , , ,

Подробният анализ на болестта и контактната верига на първите случаи на COVID-19 в Германия показват защо е толкова трудно да се спре пандемията. Учените постулират строг контрол върху контактите на заразени хора.

Анализ, публикуван в списанието „The Lancet Infectious Diseases“ потвърждава, че носителите на вируса SARS-CoV-2 могат да заразяват други хора още преди появата на първите симптоми, а също и скоро след тяхната манифестация. Според изследователите това е огромно предизвикателство за системите на здравеопазването. Инкубационният период е бил много кратък в анализираната група пациенти – само 4 дни. „Затова е много трудно да се спре разпространението на COVID-19 в световен мащаб“, подчертават авторите.

Изследователите от клиниката в Кьолн коментират в списание Lance: „Тези открития съответстват на резултатите от други проучвания, които показват, че предаването на вируса преди появата на симптомите се наблюдават в половината от случаите. Това е най-голямата пречка за установяване на контрол над пандемията“. В случай на по-нататъшно разпространение на болестта, традиционното проследяване на контактната мрежа на заразения няма да бъде достатъчно. Според изследователите това трябва да стане с помощта на подходящо приложение – вероятно се има предвид мобилно такова. Това е единственият начин за постигане на ефективен контрол над пандемията, изтъкват изследователите от Кьолн.

***

Именно тази характеристика на вируса го прави толкова опасен и трудно овладяем. Човек, който е силно социално активен, за 4 дни може да зарази десетки хора. Това може да доведе до лавинообразно нарастване на заразените.

Отново ще напомня една моя скромна мисъл: умерена и добре контролирана доза параноя на никой не е навредила.

Източници: dw.com/RZ (2020) Dlaczego tak trudno zwalczyć koronawirusa? W: Rynek Zdrowia z 18 maja 2020 https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-dlaczego-tak-trudno-zwalczyc-koronawirusa,207728,11.html

Как новият коронавирус стигна до Германия и защо овладяването на пандемията е толкова трудно. https://www.dw.com/bg/a-53475890

доц, д.с.н. Божидар Ивков