Етикети

, , , , ,

Почти всички, които са прекарали коронавирусна инфекция, имат подобно количество антитела в кръвта си, независимо от възрастта, пола и дали са боледували леко или тежко. Това е заключението от най-голямото изследване, провеждано досега и свързано с коронавирусната инфекция, реализирано от учени от клиничната болница Маунт Синай в Ню Йорк.

В него са взели участие 1343 жители на Ню Йорк и околността. Това са хора, които са имали инфекцията и са докладвани като донори на плазма. Само 3% от тях са били хоспитализирани. Останалите са боледували толкова леко, че са преодолели вируса в дома си.

Учените помолили хората да се явят на изследване две седмици след изчезване на симптомите. Серологичният тест, разработен от д-р Флориан Крамър (Florian Krammer) от Маунт Синай е един от най-добрите тестове – дава по-малко от 1% неистинни позитивни резултати.

В 80% от изследваните са открити високи нива на антитела в кръвта. При останалите имало по-ниски нива на антитела или те не са били откриваеми. Но след седмица, при повтаряне на теста антителата вече присъствали в кръвта на изследваните лица. Само при 3 участници в изследването не били открити антитела.

Това, според учените, означава, че антителата могат да се появят със закъснение, дори няколко седмици след заразяването, но за сметка на това във почти всички, които са имали потвърдено заразяване с коронавируса.

Следващата крачка ще е насочена към доказване (или не) на това, дали тези антитела могат на практика да предпазват от повторно заразяване.

Полският вестник „Газета Въйборча“ (Gazeta Wyborcza) напомня, че в сряда (13 май) в „Science“ бе публикуван материал на учени от Пекин, които са успели да изолират от плазма на пациент два типа антитела, способни да блокират коронавируса. Учените са ги означили като B38 и H4.

***

Освен въпроса за това, дали антителата, за които става въпрос, могат да предпазват човек от повторно заразяване с коронавируса, в мен възниква и един друг въпрос. Разбира се, това е въпрос на 101%-в лаик и профан и вероятно в очите на специалистите ще изглежда не само наивен, но и глупав. И все пак. Не спирам да си задавам въпроса: дали тези антитела в даден момент и при дадени обстоятелства няма да отключват някакво познато (или ново) автоимунно заболяване? Това ще покаже бъдещето.

Източник: GW/RZ (2020) USA: badanie pokazuje, że prawie wszyscy ozdrowieńcy z COVID-19 wykształcają przeciwciała. W: Rynek Zdrowia z 14 maja 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/usa-badanie-pokazuje-ze-prawie-wszyscy-ozdrowiency-z-covid-19-wyksztalcaja-przeciwciala,207581,11.html

доц. д.с.н. Божидар Ивков