Етикети

, , , , , ,

Знанието ни за новия коронавирус все още е малко. Същевременно първите изследвания показват, че преболедуването на Covid-19 може да доведе до дълготрайни здравни проблеми. За това пише порталът Bloomberg. Опитът със SARS разкрива, че последиците от вируса могат да продължат да съществуват с години.

В текст, в който се обобщава досегашното знание за последиците от Covid-19, Bloomberg посочва проблемите, с които се сблъскват хората, прекарали болестта, причинена от заразяването с вируса. Става дума за по-лоша кондиция на белите дробове, сърцето и черния дроб. Пациентите имат проблеми с дишането и умората месеци след прекарване на инфекцията.

Порталът цитира мнението на проф. Никълъс Харт (Nicholas Hart), британски лекар, който лекува премиера Борис Джонсън и който сравни Covid-19 с епидемията от полиомиелит през 50-те години на ХХ век, която е предизвикала сериозни здравни проблеми и инвалидизация на милиони хора.

„Covid-19 това е polio-то на това поколение. (…) Много пациенти ще имат физически, когнитивни и психологически нарушения след прекарване на болестта, които ще изискват дълготрайна грижа“ – пише в Туитър д-р Харт.

Тези изводи на специалистта на основават върху изследванията на пациенти, прекарали инфекцията, между другото във Вухан и Хонгконг. Наблюдавани са 20 оздравели пациенти в Хонкконг и е установено, че при половината от тях белодробната функция не се е възстановила до нормалното дори два месеца след оздравяването от Covid-19 и е била „по-ниска от здравословното равнище“.

През април са изследвани кръвни проби на 25 пациенти от Вухан. Те показали, че влошаването на възможностите на организма, е засегнало еднакво, както лицата имали леки симптоми, така и лицата с по-тежка симптоматика на болестта. Изследванията с компютърна томография разкриват увреждане на белите дробове при 66 от 70 пациенти, изписани от болницата.

Освен това, както показват анализите на лекари от Лос Анджелис, изследващи данните на пациенти от Италия и Китай, тези от тях, възстановяващи се от Covid-19, могат да имат хронични сърдечно-съдови усложнения.

Bloomberg отбелязва, че опита с епидемията от друг коронавирус – SARS – разкрива, че компликациите могат да имат дълготраен характер. Китайско изследване от 2017 г., което анализира данни от 25 лица, показва, че ефектите от SARS могат да се усещат дори 12 години след прекарване на болестта. В сравнение с други пациенти, хората след SARS по-често са били податливи на инфекции и са имали повишени нива на холестерол. Повече от половина от изследваните, след прекарване на вируса, са имали поредни заболявания на белите дробове.

***

Без да съм видял как са подбрани изследваните лица и на каква основа е прието да се изследват толкова малък брой пациенти, а се правят всеобхватни заключения, ми е трудно да говоря за качеството на цитираните изследвания. Ако не друго обаче, то посочените по-горе резултати говорят за реално съществуващи възможности.

Струва ми се, че основният извод, който може да се направи, е, че този вирус съвсем не е безопасен. Освен прякото или индиректното му участие в причиняването на смърт, чрез активиране на други патологични процеси в организма, несъвместими с живота, коронавирусът може да доведе и до дълготрайни здравни проблеми, а най-вероятно и до инвалидизация.

Дори и да се приеме, че този извод е пресилен или дори изцяло неверен, в което силно се съмнявам, малка и добре контролирана доза параноя никому не е навредила.

Източник: PAP/RZ (2020) Badania: długoterminowe problemy zdrowotne po przebyciu Covid-19. W: Rynek Zdrowia z 13 maja 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/badania-dlugoterminowe-problemy-zdrowotne-po-przebyciu-covid-19,207534,11.html

доц. д.с.н. Божидар Ивков