Етикети

, , , , , , ,

Всеки малко грамотен човек е наясно, че миенето на ръцете и ваксините помагат за ограничаването на редица инфекции. Не по-малко важно е, разбира се, да се грижим за личната си имунна система, благодарение на която издържаме или успяваме да се преборим с редица инфекциозни заболявания. За това пишат на страниците на списание „Nutrients“ изследователи от Oregon State University, както и техни колеги от Великобритания, Нова Зеландия и Холандия.

„Острите инфекции на дихателните пътища убиват повече от 2,5 милиона човека годишно в целия свят. Междувременно множество данни разкриват ролята на доброто хранене при подпомагане на имунната система. Като общество трябва да се опитаме да предадем по-добре тази информация заедно с други, по-често срещани послания“ – подчертава един от авторите на публикацията, проф. Адриан Гомбард (Adrian Gombart) от Института „Linus Pauling“.

Учените споменават няколко от най-важните субстанции. „Ролята на витамините C и D е особено добре позната. Витамин C е важен за различни аспекти на съпротивителните сили, в т.ч. за нарастването и действието на имунологичните клетки и за производството на антитела. Рецепторите на витамин D, присъстващи в имунните клетки, също влияят върху тяхната функция. Това означава, че витамин D силно влияе върху съпротивата срещу заразяване“ – обяснява експертът.

Изследователите бият тревога, че често хората консумират твърде малко от тези съставки и това може да доведе до намаляване на устойчивостта на инфекции на организма. По този повод авторите на разработката препоръчват не само приема на мултивитамини, но също и дози от 200 mg витамин C (по-висока доза от препоръчваната американска доза от 75 mg за мъжете и 50 mg за жените), както и 2 000 международни единици витамин D (вместо препоръчвана обикновено доза от 400 до 800, в зависимост от възрастта).

„Във връзка с общественото здраве се въвеждат различни действия, за да се ограничи разпространението и влиянието на вирусите, атакуващи дихателните пътища: редовно миене на ръцете, избягване на лица с признаци на инфекция, покриване на устата с ръка по време на кашляне. А за някои вируси, като например грипа, са достъпни ежегодни ваксини“ – припомня проф. Гомбарт.

По мнението на учените използваните стратегии изискват все пак и допълнение – хранително подпомагане на имунната система. „Настоящата ситуация с COVID-19 и хората, умиращи от други респираторни инфекции, ясно показва, че ние не правим достатъчно. Силно насърчаваме лицата, които вземат решения в областта на общественото здраве, да включат стратегии, базирани на храненето, в своя арсенал“, казва ученият.

Важно е да се помни, че неправилната употреба на хранителни добавки може да бъде вредна и затова е необходимо преди тяхната употреба човек да се консултира с лекар или фармацевт

***

На пръв поглед този материал, особено за специалистите, може да изглежда твърде елементарен и слабо информативен. Но поне според мен в него е кодиран един много важен въпрос, който често се забравя или съзнателно се премълчава. Става дума за качеството на храната, която купуваме и консумираме.

Само ще напомня, че тенденцията на намаляване на заболеваемостта от заразни болести започнала в средата на ХIХ век и според много изследователи е била освързана не само и не толкова с напредъка на медицината, а с развитието на железниците, което е дало възможност на гражданите да имат по-голям и по-бърз достъп до свежи хранителни продукти, а това своя страна е позволило на човешкия организъм да повиши своите съпротивителни сили и да се облекчи протичането на дадено заболяване (виж Плавинский 2006). Тези хранителни продукти са имали далеч по-високи и по-качествени хранителни стойности в сравнение с днешните, особено с тези, намиращите се в големите хранителни магазини. Разбира се, за пораждането и развитието на тази тенденция са повлияли и редица други фактори – например откриването на антибиотиците, развитието на социалната хигиена и т.н., но трябва да се признае и ролята на качествената и питателна, здравословна храна.

С други думи, голяма роля, според мен, за повишаване на податливостта ни на заразни заболявания днес има некачествената храна. Това налага употребата на хранителни добавки, които от своя страна също често не са качествени и вместо да помогнат, могат да навредят и не рядко го правят. Днес химията, под различна форма и съединения – торове, ГМО и др., присъства в храната ни далеч по-осезателно в сравнение с преди 70-80 години и това няма как да не се отрази на нашите съпротивителни сили спрямо вирусите и бактериите.

Източници: PAP/RZ (2020) Eksperci: odpowiednia dieta obniża ryzyko ostrych infekcji dróg oddechowych. W: Rynek Zdrowia z 26 kwietnia 2020. https://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/eksperci-odpowiednia-dieta-obniza-ryzyko-ostrych-infekcji-drog-oddechowych,206716,11.html

Gombart, А.F., A.Pierre, S. Maggini (2020) A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. In: Nutrients, Vol. 12 (236), doi:10.3390/nu12010236.

https://today.oregonstate.edu/news/dietary-supplements-important-weapon-fighting-covid-19-other-respiratory-conditions

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/4/1181

Плавинский, С. (2006) Осознала ли медицина свои пределы? К 30-летию „Медицинской немезиды” Айвана Иллича. В: Отечественные записки, № 1 (28).

доц. д.с.н. Божидар Ивков

Реклама