Етикети

, , , ,

Италианското правителство е издало списък с нови насоки, целта на които е да помогнат за спиране на разпространението на коронавируса. Ето какво трябва да се знае.

Повече от 2500 души в Италия са имали положителен резултат на теста за вируса от вторник вечерта, след като броят на случаите се е увеличил през уикенда и отново в понеделник.

Тези цифри се променят непрекъснато. The Local представя последните налични данни, които могат да се видят на линка: https://www.thelocal.it/20200226/map-which-parts-of-italy-are-affected-by-coronavirus-outbreak.

За да бъде спряно по-нататъшното разпространение на вируса в сряда сутринта специалният научен комитет по коронавирус към италианското правителство публикува набор от препоръки, за които се надява, че всички в страната ще следват и спазват.

Насоките включват прекратяване на целуването и прегръщането между приятели и препоръка всички хора над 75 години да останат по домовете си.

Прекратете целувките и прегръдките

Известно е, че италианците имат обичая да целуват и прегръщат приятелите и познатите си (а в някои области и хора, които току-що са срещнали). Комисията препоръчва този обичай да бъде спрян за следващия месец. Ръкостисканията също не се препоръчват.

Спазвайте дистанция

Друга официална препоръка посочва, че хората трябва да избягват местата с много хора и да застават „поне на един метър“ от всеки друг човек около тях по всяко време.

Самоизолирайте се ако имате някакви симптоми

Комисията препоръчва на всеки, който проявява дори леки симптоми на потенциална коронавирусна инфекция, да стои у дома си.

Не трябва веднага да се ходи в болница или при личния лекар. В Италия човек може да се обади на правителствената гореща линия за коронавирус 1500 и да получи спешни съвети на английски, италиански или китайски.

Хората над 75 години трябва да си стоят у дома

Официалната препоръка за всички лица над 75 години е да стоят у дома си и да „избягват социални контакти“. Всеки човек на възраст над 65 години със здравословни проблеми (хронични заболявания) също трябва да стои изолиран през следващия месец.

Не споделяйте с друг човек чашите си

Горещо се препоръчва да не се пие от една и съща чаша или бутилка, „особено по време на спортни събития“.

Нови ограничения за посетителите на болница

Този месец хората вече няма да имат право да придружават приятели или роднини в спешните отделения на болниците. Повече ограничения ще има, също така, за посетителите на частни клиники и домове за пенсионери.

Спортните събития ще бъдат закрити за публика

Всички футболни мачове и други спортни събития в Италия този месец трябва да се провеждат при затворени врати, заявяват от комитета.

Предупрежденията са валидни за цяла Италия през следващите 30 дни, въпреки че ще бъдат преразглеждани на всеки 15 дни.

Тези препоръки са допълнение към основните хигиенни съвети, издадени преди от италианското правителство.

Органите за гражданска защита поставят палатки пред някои болници, за да се уверят, че случаите на коронавирус не влизат в контакт с други пациенти.

Според СЗО около 80% процента от хората, които се заразяват с новия коронавирус, се възстановяват без да се нуждаят от специално лечение.

Приблизително един на всеки шест души, който се разболява от COVID-19, се разболява сериозно и развива затруднено дишане.

Само около 2% от случаите са фатални. Възрастните хора и лицата с такива основни медицински проблеми, като високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или диабет, са по-склонни да развият сериозно заболяване.

Ясно е, че трябва да бъдем много внимателни, но не и да изпадаме в паника. Грижейки се за себе си, се грижим и за тези около нас.

***

Още полезна информация за вируса и начина на предпазване от заразяване можете да намерите и на сайта на „Гласове“ (виж Източници).

За тези от Вас, които знаят английски език препоръчвам и материала на професор Alan Whiteside, в който също има интересни препоръки.

Източници: Italy spells out new coronavirus rules: No more kissing and over-75s told to stay home. https://www.thelocal.it/20200304/no-more-kissing-and-over-65s-stay-home-italys-new-coronavirus-guidelines?fbclid=IwAR3S8heGnu2-mqmOGjMkG1tY7m-tNkpyrW5WzJ5HwYcfJMKdxgi9Mvi64ow

https://www.thelocal.it/20200226/map-which-parts-of-italy-are-affected-by-coronavirus-outbreak.

Гласове (2020) Препоръки на водещия американски професор Джеймс Роб за коронавируса. http://glasove.com/categories/na-fokus/news/vodeshtiyat-amerikanski-profesor-dzhejms-rob-s-preporyki-za-koronavirusa?fbclid=IwAR3p6P1Od_Yk6fyzrYGee4cWY_GIOEUteGWEDR1higJSx21GPM3Pf-s4Kyc

Whiteside, А. (2020) Covid-19 (the SARS-CoV-2) and you. https://alan-whiteside.com/2020/03/04/covid-19-the-sars-cov-2-and-you/?fbclid=IwAR26T3ZXrhu0JEjOabmPT0bpk_RQ_HZ2eYk10jmsvu7RFVJPbq-ltNrwwAM

доц. дсн Божидар Ивков

Реклама