Етикети

, , , , ,

Полското дружество по ревматология и националният консултант по ревматология в Полша са публикували комюнике, отнасящо се до потенциално повишения риск от заразяване, в това число с COVID-19, при хора в процес на имуносупресиращо лечение.

Дружеството и консултантът напомнят в комюникето, че хората с възпалителни заболявания на ставите и системни болести на съединителната тъкан, когато са в процес на имуносупресиращо лечение, в т.ч. и на биологично лечение и на лечение с инхибитори на Janus киназа (JAK), са в състояние на потенциално повишен риск от заразяване с вируси.

Поради епидемиологичния риск, свързан с широко разпространения коронавирус COVID-19, пациентите и здравните специалисти трябва да обърнат особено внимание при появата на клиничните признаци на инфекцията, такива като: висока температура, кашлица, задух или обща слабост.

В случай на тревожни симптоми, пациентите трябва да се свържат с личния си лекар по телефона и да следват препоръките за по-нататъшни диагностични процедури и евентуално лечение. В комюникето се препоръчва именно телефонния контакт като първи контакт с лекаря.

Внимание! Трябва да се помни, че при хора, подложени на силна имуносупресивна терапия, е възможно да не се появят някои системни симптоми на инфекцията, като температура или повишени нива на CRP, поради което появата на такива симптоми като кашлица, задух и обща слабост без висока температура, в никакъв случай не трябва да бъде подценявана.

В случай на клинични симптоми, предполагащи инфекция с COVID-19 при пациенти, при които е съществувал/съществува риск от епидемиологична инфекция, се препоръчва да се следват указанията на Министерството на здравето и главния санитарен инспектор, като се вземат предвид предупрежденията за ограничаване на пътуванията до страни, в които са открити такива инфекции.

Във всеки случай на съмнение за инфекция е важно да се информира лекуващия (семейния) лекар и по телефона да се уточни времето и условията за следващата визита при него.

Внимание! Всеки заразен човек е източник на зараза за всички останали.

Полските специалисти препоръчват на хората с автоимунни заболявания да избягват участието в мероприятия с много хора, докато опасността от заразяване с коронавируса не отмине.

***

Като се изключи масовата психоза, упорито насаждана от медиите в публичното пространство, горните – на пръв поглед елементарни – съвети са много важни. Питам се дали българските институции ще създадат подобно комюнике. Едва ли. По-важни са печалбите от медицински услуги. По-важно е добруването на министерската администрация, а не здравето и живота на лекарите, сестрите и другия медицински персонал и на пациентите.

Източник: PTR/RZ (2020) Komunikat w związku z COVID-19 dla pacjentów reumatoidalnych leczonych immunosupresyjnie. W: Rynek Zdrowia z 02 marca 2020. http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-reumatologia/ptr-komunikat-w-zwiazku-z-covid-19-dla-pacjentow-reumatoidalnych-leczonych-immunosupresyjnie,203538,1011.html

доц. дсн. Божидар Ивков