Етикети

, , ,

По-долу публикувам текст, който съм поставил на стената си във ФБ точно преди 3 години – 5.02.2017 г. Актуалността му е непреходна, поне докато парите са фактор номер едно в здравеопазването и медицината. И затова реших не да го споделям, а да го публикувам в блога си.

***

По повод на анализа на д-р И. Семерджиев за това, което е заварил в МЗ и за промяната на посоката на реформите в здравеопазването. За разлика от еуфорията, обхванала някои хора, аз ще си позволя дебело да подчертая още веднъж своя скептицизъм, като за пореден път напомня „некои съображения“ на западняци, защото ние само такива чуваме и разбираме (някои му казват на това чуждопоклонничество). Та ето мислите, които искам да ви напомня:

„… нямам нищо против здравеопазване, съобразено с разумни разходи. Против съм обаче разходите да са това, което определя развитието на здравеопазването“.

П. Клемънт. Процедурата

***

„Пациентите, не лекарите и сестрите, са животът на болницата. Благодарение на тях съществуваме“.

П. Клемънт. Процедурата

***

„ … бе решил да смени специалността си, за да избегне онова, което виждаше като приближаване на четирите конника на медицинския Апокалипсис: здравните застрахователни дружества, контролираната медицинска грижа, невежото правителство и, както изглежда, безчувственото общество“

Р. Кук. Интервенция.

***

Нашите политици не бива да прилагат пазарните принципи в областта на здравеопазването, което трябва да остане встрани от колебанията на пазарната конюнктура. Д-р Джером П. Касирър, сп. „Медицина на Ню Ингланд“, бр. 333, 1995, стр. 50.

По Р. Кук. Заплаха.

***

„Преди години ръководителите на болници се наричаха администратори и обикновено имаха медицинско образование. Но това беше по времето, когато основен приоритет на болниците беше здравето на техните пациенти. А днес всичко се гради според правилата на бизнеса и печалбата, затова не е чудно, че администраторите са се превърнали в президенти… „

Р. Кук. Заплаха.

***

Та който може да мисли, да го направи. Който не може – да продължи да развява идеологеми. Защото аз знам, че „Няма милосърдие. Няма правосъдие. Когато парите говорят – смъртта слуша“. (Р. Кук. Криза, корица). И това е така, защото „Печалбата е на първо място, пациентите отсъстват от списъка на приоритетите“. (Лъдлъм Горещата конспирация). Е, прекрасна и спокойна неделя. И най-важното, не боледувайте. Защото, както посочва другаря Дж. Стиглиц, като се позовава на едно изследване, 26% от семействата в САЩ фалират при поява на сериозна болест.

доц. дсн Божидар Ивков