Етикети

, , , , ,

Това издание на „Усмивките“ е съставено само от два „шедьовъра“, но затова пък какви шедьоври. Напоследък все по-рядко попадам на подобни бисери на полета на човешката… изобретателност. Но като че ли се наблюдава следната зависимост: колкото по-рядко, толкова по „величествено“ и толкова по-широки усмивки. Но да не губим време – нека се потопим света на „компетентността“ и „знанието“. Приятно четене.

***

Жителка на село „Медицински връх“ задава разтревожено изключително фундаментален и медицински значим въпрос, свързан със една „железа“:

Здравейте мами може ли да ми кажете някой доктор специялист за счетоводната железа“.

Тук липсата на препинателни знаци се дължи – най-вероятно – на силно изтормозеното съзнание на жинътъ, щот туй „железа“-та да не ти работят си е сериозна работа. А и това си е най-мънечкийо проблем. При това става дума не за коя да е, а за финансовата „железа“ – „счетоводната“, която осчетоводява целия организъм. А знайно е, че от годишния баланс зависи всичко – и минало, и бъдеще на чиляка. Специялистите в облъстъ ся установили, че тази „железа“ произвежда два хормона плюс един полухормон: активизин, пасивизин и личностен капиталивин. От въпроса не е ясно кой от хормоните създава тревоги: активизина, пасивизина или полухормона. Ма то като търсиш „специялист“ доктор по „счетоводна железа“ значи личностния капиталивин се е скапал тотално.

Не знам, какво са отговорили мамите от село „Медицински връх“, ма се моля поне една да се е светнала, че вероятно става дума за онази „железа“ с вид на щит, т.е. щитовидната. И дано не са я посъветвали да иди в Министерство на интелектуалната собственост, да си търси дукимента за номинация за „Нобелова награда“ и да го ползва в афтеката, щото цялото взрив на другаря Нобел ще се подмокри и няа мое да гръмни. Абе, дали има друг вид социална „железа“ в биотелото на человека? Вкарах се в интелектуална мъгла от таз счетоводна ундурма.

***

Гражданин от град „Клатен-недоклатен“ споделя огромните си познания по биология и по-конкретно по микробиология и още по-конкретно по бактериология:

„… проблема при антибиотиците в момента е че са ниско спектърни и бактерийте придобиват имунитет към щампа и когато изхабите всеки вид анти биотик получавате имунизирана бактерия кото ви ебава ма***та“.

Ееех, друго щеше да е ако ахтиботиците беха високоспектърни. Упс, май се казваше тесноспектърни и широкоспектърни антибиотици. Ама какво значение имат тук някакви си размери: тесно/ниско или широко/високо. Нали е ясно, за какво говори потенциалния кандидат за но-ебелеска.

Научих и една много важна новост от бактериалната физиология на тез малки гадинки: „бактерийте придобиват имунитет към щампа“. Тук обаче, нашия гений-виртуоз на знанието се е окакал, и то бая. Щото бактерии(не й)те не си купуват „имунитет към щампа“ (щампа – печат с някаква картинка или текст, който се отпечатва най-често на дрехи, чаши и други подобни). И за да внесем яснота в леко изкривената физиология на бактериите ще кажем, че всъщност гражданинът от град Клатен-недоклатен иска да каже, че бактериите развиват резистентност към антибиотиците и изграждат устойчиви на тях щамове, или както някои ги наричат супер бактерии. Нашият гений е забравил обаче, че резистентността е вид еволюционно-адаптационен механизъм за приспособяване на бактериите към неблагоприятните условия на околната среда. Но явно той е над тези дребни нещица, свързани с един толкова елементарен процес като евалуцията, която може да се разглежда като похвална развитийна полюция.

Кулминацията на драмата настъпва, когато „изхабите всеки вид анти биотик“ и в резултат на тази неефективна стрелба „получавате имунизирана бактерия кото (или може би куту) ви ебава ма***та“. Предлагам всички лекари, които са си позволили да имунизират бактериите, да бъдат изселени на Маршалите и там да се научат да не-имунизират бактерийте.

Финалът на тази епохална батална сцена е меко казано еротичен, със силно засилени трагико-драматични окраски. А какво ще е***ва „имунизираната бактерия“, ако няма мама? Авторът на този епохален текст – мълчи.

От цялата работа става ясно, че нищо не е ясно, особено на гражданина от град „Клатен-недоклатен“. Проблемът е, че неговата леко разстроена познавателна схема, „взривява“ когнитивните възможности на лицата над 21 години с начално и основно образование. Но…

Божидар Ивков

Реклама