Етикети

, , ,

Оказва се, че жените, които продължително време използват трайни бои и химически продукти за изправяне на косата, са по-застрашени да развият рак на гърдата. За това алармират учени от Националните здравни институти (National Institutes of Health) на САЩ. Установена е зависимостта, че колкото по-често се използват тези средства, толкова по-висок е риска от разболяване.

Американски учени, основавайки се на данните от изследване на повече от 46 000 жени, са установили, че при дамите, които в годината преди изследването са използвали регулярно трайни бои за коса, вероятността от развитие на рак на гърдата, е била 9% по-висока от останалите участници в изследването.

Постоянното оцветяване на косата се оказало особено опасно за афроамериканките, при които боядисването на косата на всеки 5 до 8 седмици повишавало риска от заболяване чак до 60%. При белите жени този риск бил само 8%.

Не е установен подобен ефект при използването на друг вид бои за коса. „Изследователите отдавна проверяват потенциалната връзка между боите за коса и рака, но получавали противоречиви данни. В нашето изследване виждаме, че използването на бои за коса се свързва с повишен риск от рак на гърдата, а ефектът е по-силен сред афроамериканките, които са по-чести ползватели“ – казва д-р Александра Уайт (Alexandra White), един от авторите на работата.

Специалистите показали също така, че използването на продукти за химическо изправяне на косата също допринасят за развитието на рак на гърдата. При жените, използващи химически процедури за изправяне на косата на всеки 5-8 седмици, рискът от поява на болестта се повишава с 30%. Този риск в еднаква степен се отнася до всички участнички в изследването, макар че е установено, че по-често афроамериканките се подлагат на такива процедури.

„И макар все още да е твърде рано за формулирането на някакви препоръки, то на жените няма да им навреди избягването на този тип процедури с химични субстанции с цел редуциране на риска от поява на рака“ – споделя д-р Дейл Сандлър, друг участник в изследователския екип.

***

Пълен профан съм по отношение на женските козметични и фризьорски трикове за поддържане на субективна „добра“ визия. Не съм сигурен в стойността на това изследване. В едно обаче, съм сигурен. Колкото повече химия в живота ни, толкова повече болести и по-кратък живот. А иначе всеки сам решава за себе си. Аз лично винаги съм бил поклонник на естествената женска красота, независимо какви поразии нанася върху нея времето. Истинността и аристократизма на жената са природна даденост, подходящо шлифована в процеса на социалния й живот, а не химично произведение.

Би ми било интересно да разбера, какво влияние оказва върху мъжете боядисването на косата. Това явление се наблюдава все по-често през последните години. Суетата явно не е чужда и на мъжете.

Кой каквото ще да казва, но за мен няма нищо по-величествено и по-красиво от творенията на природата. Повече естественост, дами и господа, повече естественост. Повече здраве и по-щастлив живот.

Източници: PAP/RZ (2019) Farbowanie i prostowanie włosów zwiększa ryzyko raka piersi? W: Rynek Zdrowia z 09 grudnia 2019 http://www.rynekzdrowia.pl/Badania-i-rozwoj/Badania-farbowanie-i-prostowanie-wlosow-zwieksza-ryzyko-raka-piersi,200789,11.html

Оригиналната статия за изследването може да се види на адрес: http://dx.doi.org/10.1002/ijc.32738

доц. дсн Божидар Ивков