Етикети

, , , , ,

Гражданка от град „Мъжка преизподня“ задава един изключително ексзистенциално-личностен и интимен въпрос, свързан с полово-джендърни отношения и окраски:

„Отговарям на изискванията за кандидатстване за отопление, но… социалната работничка трета година се заяде с мен че имам мъж. Но в действителност наистина нямам. Как да докажа че няма и да се спре!?“

По-запознатите с българската „социална“ и „подпомагаща“ система веднага реагираха, че проблема не е в това дали въпросната гражданка има мъж или не, и ако да, какви ги вършат, че социалната работничка трета година да се уяжда с нея (най-вероятно от завист). Проблемът е, че госпожата явно живее с мъж – интимно ли, не-интимно ли, историята срамежливо мълчи, който има наглостта да притежава доходи. И социалната работничка от завист им сумира доходите и гражданката престава да отговаря на „изискванията за кандидатстване за отопление…“.

Доколко всичко това е вярно и доколко има андрешковщина в цялата удурма, историята (ма много мълчалива тая дама, бе) отново гък не продумва. Ама и това социалните са опасна работа, ей. Врат се под юргана на всеки, който кандидатства за помощ. И после били „социални“. Морам да мислам, че са „сексуални“, а не „социални“!

***

По едно време фейса така се закроти, че си казвам; „Край! Останах без хляб“. Докато днес не се „изходи“ един/една другар/другарка от село „Несвестино“. Ето какво пише:

„Здравейте някой наясно, какво се полага на човек ,с 100 процента ТЕЛК !?че някои хора не знаят какво работят!!!“

Ако питате мен, не че го правите де, на такъв човек му се полага едно голямо нищо. Не за друго, ами защото няма как да има „100 процента ТЕЛК“. Виж на човек с ЕР на ТЕЛК, в което е записано 100% трайно намалена работоспособност/степен на увреждане, има право на…

Доколкото съм чувал преди „че“ винаги се поставя запетайка, а не „!?“. Но, знае ли човек, може зад гърба ми МОН да са въвели нова българска граматика. От тях всичко и по всяко време може да се очаква.

И на края, ама ич биля не става ясно кои хора „не знаят какво работят!!!“ Социалните, интегралните, маргиналните, оригиналните… кой бе джанъм? Ами уточнявайте си питанията, та белким успеем да им отговорим.

***

Жителка на село „Беззнаково невежино“ задава един прикрито еротичен въпрос за един (чужденецки – мейби) биотерапевт, наричан вероятно Хърватина.

„Здравейте приятели.Някой пробвал ли екое биотерапевт Славчо Матанович Хърватина“

Ами сега? Как да тълкуваме това „пробване“?! То, първом, навява едни такива ентимно-еротически мисловни повеи, че чак се изчервявам. Щото и секса може да се разглежда като рехабилитационна процедура, нъл тъй! Поне така пише в дебелите книги. Па, второ, като е хърватин, да не е нещо много надарен. Биотерапевтически, де. Знам ли! Щом се е прочул човека… и щом разни другарки го търсят… За какво го търсят? Да го пробват. Ма това да не е боб чорба, та ще го пробвате! Карай да върви. Аз да декларирам: не съм пробвал Хърватина, нито активно, нито пасивно. Хайде останете си със здраве и със съмненията…

***

Знанието на мистър Гугъл е безгранично, а възможностите на неговия брат – преводачът, са направо убийствени. Видях реклама на лекарство, което прави мъжете след 50 години 15 годишни жребци с атрибути тип магаре, и ей ме на – не се стърпях. Ето какво ни казва рекламата:

„Всички жените са във възторг от своите мъжете след това!“

Неправилното членуване на съществителните може да се разглежда като рекламен ход, за да покаже, че ха си пийнал едно хапче, ха си оправил другарката си, все едно си в предказармено състояние, т.е. поправили си грешката и си преминал от „патрон“ пастет на траен шпеков салам. Но може и да си е най-обикновена неграмотност, богато гарнирана с мързел да се редактира превода. В случая обаче си мисля, че си е жива неграмотност.

В рекламата има и лека енигма. След какво настъпва възторгът на жените? Не бързайте да отговаряте с думичката „секс“, защото има другарки, които се възторгват само след посещение на скъпи магазини и не се интересуват дали ги цапа пастет или ги върти шпек салам.

И така успех на мъжете и жените… след това!

Божидар Ивков