Етикети

, , , , , , , ,

Смартфонова шия – това е нов болков синдром, наблюдаван от специалистите в Клиниката за лечение на болката в Горношльонския център на детското здраве (GCZD) в Катовицe – една от най-големите педиатрични болници в Полша.

За помощ се обръщат все по-често деца със следните симптоми: главоболие, болки във врата, в плешките, раменете, с оплаквания от изтръпване на ръцете.

„На основата на разговор и изследвания разпознаваме т.нар. синдром на смартфоновата шия, макар и да няма такова заболяване в МКБ“ – казва д-р Малгожата Гола (Małgorzata Gola) от Клиниката за лечение на болката от GCZD.

„Този синдром – продължава д-р Гола, е последица от принудителната позиция на тялото по време на ползване на компютър, мобилен телефон или таблет. Това води до претоварване на една група мускули – например мускулите на раменния пояс, и до отслабване на друга група мускули – например мускулите на шията. Провежданият в такава ситуация разговор обикновено потвърждава, че детето често и дълго ползва електронни уреди. Препоръките ни да се ограничи ползването на тези уреди често се приема зле, особено от децата“ – подчертава д-р Гола.

Споменатият център за лечение на болката е един от малкото центрове в Полша, които се занимават с лечение на болката при най-младите пациенти. През тази година се навършват 20 години от създаването му.

Клиниката е започнала работа през 1999 г. Днес центърът се занимава с лечение на болката при деца, независимо от възрастта им. При новородените и бебетата обикновено това са болкови синдроми, породени от перинатални наранявания. По-големите деца и младежите оплакванията са от главоболие и болки в гръбнака, най-често на основата на промени в претоварването или свързани с дископатии. В Центъра се лекуват болкови синдроми на крайниците, големите стави, хронични болки в корема и др.

„Според мен успешно помагаме на около половината наши пациенти. На около 20%-30% помагаме частично. Има и група около 20% от пациентите, които не чувстват никакво подобрение или прекъсват лечението си. Това е резултат не само от медицински причини, но и поради различни условия, като например неприемане на начина на лечение и шанса за подобрение. Трябва да не забравяме, че тук имаме работа не само с детето, но и с неговите родители. Терапията изисква регулярни визити в Центъра, което възрастните не винаги приемат“ – казва д-р М. Гола.

Центърът извършва около 4 000 амбулаторни прегледа годишно. За 20-те години са лекувани около 3 000 деца. „Някои наши пациенти днес вече са възрастни хора и се случва да идват при нас със своите деца. Те са осъзнали, че болката може да се лекува. Чувствителни са на всякакви прояви на болката и се грижат техните деца да не страдат“ обобщава д-р Гола.

***

Макар този материал да е повече реклама на Центъра за лечение на болката, заслужава внимание описаният в началото съвсем накратко синдром на смартфоновата шия. Оказва се, че продължителното ползване на електронни уреди влияе негативно не само върху психиката и когнитивното развитие на младите хора, но и върху тялото им, предизвиквайки физически болки, които засилват страданието на младия човек. И това ме подсеща за фразата на Карел Чапек: „Днес ме боли целият човек!“

Източник: Anna Gumułka (2019) Specjaliści: coraz częściej rozpoznajemy u dzieci tzw. zespół szyi smartfonowej. W: PAP/Rynek Zdrowia z 6.11.2019. http://www.rynekzdrowia.pl/leczenie-bolu/specjalisci-coraz-czesciej-rozpoznajemy-u-dzieci-tzw-zespol-szyi-smartfonowej,199816,1019.html

Снимка: https://bg.penzion-gallus.cz/977-6-habits-that-cause-neck-pain

доц. дсн Божидар Ивков

Реклама