Етикети

, , ,

Полското дружество по ревматология (ПДР) напомня, че рамките на лекарствената програма B.33 за пациенти с ревматоиден артрит, две нови частици ще бъдат реимбурсирани.

Новите лекарства са въведени в лекарствената програма B.33 на базата на промените в списъка с реимбурсирани лекарства, направени от Министъра на здравето РП от 30 август 2019 г.

Новите частици са: baricytynib (Olumiant) i tofacytynib (Xeljanz).

Baricytynib е достъпен за пациенти само като първа линия на лечение след неуспех при прилагането на класически болестмодифициращи препарати, докато tofacytynib се прилага, както като първа, така и като следващи линии на терапия след неуспешно лечение с биологични лекарства и baricytynibu.

Двете частици принадлежат към иновативна група лекарства инхибитори – т.нар. JAK (Janus kinase (JAK) inhibitors (jakinibs), които влияят противовъзпалително, чрез инхибиране на вътреклетъчната цитокинова активност. Ефективността и профилът на безопасност на инхибиторите JAK са сравними със ефективността и профила на безопасност на биологичните лекарства.

Това са лекарства под формата на таблетки. Двата препарата могат да се прилагат заедно с метотрексат или самостоятелно.

Baricytynib (Olumiant) е достъпен под формата на таблетки от 4 mg дневната доза е една таблетка. Tofacytynib (Xeljanz) е под формата на таблетки от 5 mg и дневната доза е 2 по 1 таблетка на ден.

Както напомня ПДР, максималната дневна доза при двете лекарства от гл.т. на безопасността не може да бъде нарушавана, а при специфични ситуации дозата може да се намали съгласно приетите изисквания.

Двете лекарства представляват, според специалистите, сериозен напредък в лечението на РА и други автоимунни възпалителни заболявания, смятат от ПДР.

***

Да си призная честно нямам никаква представа каква е ситуацията с тези две лекарства в България. Не зная и колко са скъпи. Това ще кажат специалистите. Не съм срещал и в пациентските групи коментари за тях, което ме кара да мисля, че те все още – може би – не се прилагат в лечебната практика у нас. Ако е така, а тези лекарства имат добър ефект, остава да се надяваме на по-бързото им въвеждане.

Източник: PTR/RZ (2019) Reumatolodzy o nowych cząsteczkach w programie leczenia RZS: istotny postęp. W: Rynek Zdrowia z 30 sierpnia 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-reumatologia/reumatolodzy-o-nowych-czasteczkach-w-programie-leczenia-rzs-istotny-postep,197771,1011.html

доц. дсн Божидар Ивков