Етикети

, , , , , ,

Повече от половината респонденти (55%, а при поляците този относителен дял е над две-трети (67%) се страхуват да остаряват. Това показват резултатите от най-новото изследване на фирма STADA „Бъдещето на твоето здраве 2019“ („The Future of Your Health 2019“). Оказва се, че онова, което най-много безпокои хората за процеса на остаряване, е настъпването на мига, когато неминуемо възрастният човек губи своята самостоятелност и в една или друга степен става зависим от други хора.

Прогнозите, свързани със застаряването на населението, сочат, че до 2050 г. всеки пети човек на Земята ще бъде на 60 и повече години. Оказва се, че за мнозинството поляци старостта се свърза със страх. За мислещите българи предполагам, че ситуацията е абсолютно идентична, дори може би и по-лоша.

Страховете на хората, разбираемо, са свързани с потенциално съществуващата опасност от загуба на паметта, появата на различни недъзи, на деменция и преди всичко от опасността от възникването на зависимост от помощта на друг човек при извършването на най-простите ежедневни дейности. Това показват данните от най-новото изследване на фирма STADA, представени в доклада „Бъдещето на твоето здраве 2019“ („The Future of Your Health 2019“). 67% от поляците се страхуват да остаряват. По този показател те заемат първо място сред всички изследвани страни.

Въпреки този силен страх от остаряването, който би трябвало да мотивира хората към действие, само 40% от респондентите правят превантивни изследвания, т.е. скрининг тестове, като например: изследване на гърдите, гастроскопия, или изследване на простатната жлеза. Данните от изследването показват, че основно жените на 50 и повече години системно се грижат за себе си и вярват във важността на скрининговите изследвания. Мъжете и младите хора правят подобни изследвания, едва когато не се чувстват добре (36% от респондентите).

Интересен резултат е получен по друг показател. Оказва се, че всеки втори поляк ревнува по отношение на чуждата фигурата, на здравето на другите или на начина, по който изглеждат на плажа. Според данните от изследването излиза, че поляците не са много сигурни в себе си и са пълни с комплекси. Интересно, какви резултати биха се получили за българите? Засега обаче поляците държат първенството по отношение на ревността към другите жители на континента. Цели 66% признават открито, че биха искали да изглеждат по-добре от техните познати. Особено ревниви са жените и младите хора.

Напредващото застаряване на обществата, както и развитието на цивилизацията и технологиите оказват натиск върху здравеопазните системи по отношение на въвеждане на иновативни решения, модерно оборудване и ефективни методи за лечение. Това обаче, оскъпява здравеопазването и поражда сериозни неравенства в здравето, а и не само.

Отворено ли е полското общество за промени? Оказва се, че да. От изследването излиза, че поляците са готови за новите медицински технологии. Повече от половината от тях (57%) са склонни да се подложат на хирургична операция с използване на робот, което поставя поляците сред челните европейски страни, пациентите в които с готовност приемат подобно оборудване.

Над 58% от респондентите могат да се консултират с личните си лекари по интернет, a 48% от поляците заявяват, че са съгласни да им бъде имплантиран подкожно специален биосензор, който трайно проследява здравето на човека. Без да се впускам в подробности ще отбележа, че тази процедура буди доста етични (и  не само) притеснения.

Възниква въпроса дали зад тази отвореност на поляците към технологичните новости стои знание? Сред респондентите от всички изследвани страни това е факт. Поляците са най-отворени (88%) към провеждането на генетични тестове, ако те са препоръчани от лекар. Но едва 23% от анкетираните са в състояние да определят, какво могат да разкрият подобни тестове. Оказва се, че знанието за генеричните лекарства, е също слаба. Само 25% от респондентите знаят, какво най-общо означава този термин.

Оказва се, че почти половината от анкетираните поляци (46%) гледат с оптимизъм на бъдещето на здравеопазването. Това е така, защото министърът на здравето в Полша е лекар, а  не икономист-бюджетар. Този резултат отрежда място на полското общество като едно от най-песимистичните в Европа, а най-голям оптимизъм цари в Испания (62%).

Така или иначе, оказва се, че поляците трябва още доста да се постараят, за да овладеят страха от остаряването и опасенията за бъдещето – смята Кшищов Стец, генерален мениджър за STADA-Полша.

Докладът „The Future of Your Health” 2019 е изработен на основата на изследване на мнението на 18 000 респонденти на възраст от 18 до 99 години, в девет европейски страни: Белгия, Великобритания, Германия, Испания, Италия, Полша, Русия, Сърбия, Франция. Изследшането е реализирано от института за пазарни изследвания „Kantar Health“, за „STADA Arzneimittel AG“.

По-долу публикувам оригиналния доклад от изследването, който е на английски език.

Източник: pwx/RZ (2019) Badanie ankietowe: boimy się zestarzeć i pesymistycznie patrzymy na przyszłość ochrony zdrowia. W: Rynek zdrowia z 15 lipca 2019. http://www.rynekzdrowia.pl/po-godzinach/badanie-ankietowe-boimy-sie-zestarzec-i-pesymistycznie-patrzymy-na-przyszlosc-ochrony-zdrowia,196445,10.html

доц. дсн Божидар Ивков

STADA_Group_Health_Report_2019