Етикети

, , , , ,

Жителка на село „Беззнаково“ задава един дълбоко екзистенциален и тежкотоварен въпрос:

„Здравей те приятели можете ли дами кажете исползватели противо алергични лекаства и какви са те?“

Ами не знам дали мога да Ви кажа. Трябва да опитам, но Вие едва ли ще ме чуете. Виж, ако опитам, може и да Ви напиша отговор. И още нещо, като съвъкуплите въпросителната частица „ли“ с глагола и вместо „с“, напишете „з“ се получава едно съвсем нелицеприятно съществително – „използватели“. Демек хора, които са използвачи. На какво – не е много ясно…, а пардоне – на „лекаства“ протиф арлергии. Мисълта на некои хора е бетер лабиринта на Минотавъра, не ли?

***

Едни видни аксперти от „Системата ги смлатила“ или нещо такова обясняват на всичкото прост народ с инвалидност, като как ся взима „личната помощ“. Ето какво пишува в първата точка на акспертното мнение:

„ЛИЧНА ПОМОЩ

ЗА ЛИЦА НАД 18 ГОДИНИ

1) Право на лична помощ имат всички лица с ТЕЛК с и над 90% с чужда помощ. Ако вие притежавате такъв ТЕЛК, може да кандидатствате за ЛП. ТАКА Е ДО КРАЯ НА 2020г.!“

Знаех си аз, че има много, ама много богати хора с инвалидност. Бая парички требе да имаш, за да „притежаваш ТЕЛК“, т.е. цяла една териториална експертна лекарска комисия. Не е шега работа.

***

Гражданин от област „Несвестин град“ задава един много важен въпрос“

„Хипермаркет Лидъл и Кауфланд и други не приема работи увреден слух!!! Какво пречи?!“

Брей, не знаех, че „Лидъл“ и „Кауфланд“ са един хипермаркет. То собственика може и да е един и същ, но двете вериги доста се различават. А какви са причините тези серсеми да „не приема работи увреден слух“, тук политиката е също с толкова увреден слух, че дори не може да говори, какво остава да отговори. От този израз не е ясно дали двата в един хипермаркета не приемат на работа лица с увреден слух, или не могат да повярват, че увредения слух може да работи и затова не го приемат.

Ако погледнем сериозно на въпроса, то той поставя редица значими проблеми: за дискриминацията на хора с увреден слух, за липсата на публични политики в тази област и др.п. Освен това в него се съдържа потвърждение на факта, че напъните на политиците, че „здравите“ хора с инвалидност ще могат да си намерят работа, след като те им създадат условия, си е чисто и просто делюзия. Още повече, че създаването на такива условия се свежда до тотално и безмозъчно орязване на процентите трайно намалена работоспособност по административен път. А това е сериозен диктат и тормоз на хората с инвалидност.

Абе кажи му политик и не го обиждай повече.

В такива вериги магазини могат да се намерят работни места за хора с увреден слух. Възможно е. Необходимо е малко желание и разбиране.

***

Жителка на село „Беззнаково невежино“ задава един дълбоко осмислен и аналитично префинен въпрос:

„Здравей те приятели някой от вас исползвал ли е хабчета … исписахами го за обрива на лицето“

Добре е, че има толкова будни граждани, че и аз галупакът да разбера: в медицината има нов начин за лечение. Нарича се „исписване на хабчета“. Седя и не мога да разбера дълбокия смисъл (като Марианската падина) на този въпрос. Ако отговоря: – Да!, или: Да, използвал съм…, каква ще е ползата за жителката? Да – Не! Тука има – тука нема. Важно е обаче, женицата да си пие хабчетата, не ли тъй?

***

В някои областни градове, като „Морски столичен“, неграмотността и/или невежеството (или може би безразличието, или всичко накуп) също са присъщи на някои уж или може би образовани люде. Най-странно е, че всичко това се демонстрира публично под формата на разяснение, обяснение или не знам какво на определени права за определени правоимащи. Ето публичен информационен плакат в ДКЦ, в черноморската ни столица, който дори е въведен в ранг на Закон и регулира определени обществени сношения. Пардон – отношения. Първите няколко думи не се четат:

„… по чл. 37. ал. 1 от ЗЗО се освобождават Здравно осигурени лица, страдащи от заболяване с над 71% намалена работоспособност.

Освобождаването от потребителска такса на тези лица се извършва след представяне на документ: „Решение на ТЕЛК за освидетелстване“.

Д-р …, Управител на ДКЦ… Варна“ (За тези, които не вярват мога да им изпратя на „лични“ снимка на този шедьовър).

И така, нека сега да подложим този текст на много задълбочен рефлексивен контент анализ, за да видим като каква информация получаваме.

  1. Здравно осигурени лица“ се пише слято – здравноосигурени лица. Явно писалият тези редове наскоро е преживял някаква сериозна раздяла и сега разделя всяка дума която има повече от 5-6 букви.
  2. Хич не ми беше известно, че човек може да страда от „заболяване с над 71% намалена работоспособност“. Знаех, че човек може да страда от всяка една от хилядите болести, класифицирани надлежно в МКБ – Х ревизия. Но не знаех, че има и такъв вид гад, дето е налазила хората. И още, ТЕЛК може да определи (нали затова е създаден) процент трайно намалена работоспособност или вид степен на увреждане (в проценти), ама от процентите не се страда. Страда се от уврежданията, причинени от даденото заболяване и довели до състоянието, определено от органите на медицинската експертиза. Нъл тъй? Или съм у прегрешение?
  3. Те такъв документ нема, па ако ще магаре боб да е прояло: „документ: „Решение на ТЕЛК за освидетелстване“. Виж „Експертно решение“ на ТЕЛК има.

И въобще тържество на интелекта и грамотността. Хвала Вам грижовни люде, говорещи и пишещи на простонароден, уличен език. Разбраа ме ви…

  1. Някой ще рече: „Голям праз. Търсиш под вола теле. Много важно как е написано, нали се разбира.“ Може и да е прав, само дето празът е бая големичък, а под вола наистина има огромно теле. По простата причина, че текстът „с над 71% намалена работоспособност“ отнема неправомерно права на лицата със 70% до 71% тр.н.р., т.е. правото на освобождаване от потребителска такса. Това право имат всички лица с и над 70,01% трайно намалена работоспособност/степен на увреждане. И сега, какво правим, а? Делкаме шишарки и чоплиме динени семки…

А колко по-просто би било всичко, ако например се напише само:

„На основание чл… от…, от потребителска такса се освобождават здравноосигурени лица със 70% и повече процента трайно намалена работоспособност/степен на увреждане, след представяне на експертно решение на ТЕЛК“.

И ако това не е ясно, не знам. Викайте психолози, когнитивисти, психиатри… Некой викайте… Ма то си е за виканье

Божидар Ивков