Етикети

, , , , ,

Жител на село „Тъпово“ задава изключително важен и многопластов въпрос. Въпросът е зададен така, че a priori попада в областта на хаоса и теория на сложността:

„За диагноза (…) какви документи трябва да представи човек за да го сметнат за увреден от Телк??!!“

Така зададено питането не изяснява метафизичния въпрос дали ТЕЛК го е повредил завалията, или нещо друго. И още: излиза, че ако имаш документи – сметат те за увреден. Немаш документи – не те броят за увреден. Шантава работа. Иди после разбери кой, кой е в тази супа. А, щях да забравя: абе тея от ТЕЛК-а, на какво сметат хората за увредени?

***

Една жителка от същото село „Тъпово“ се напъва да попита нещо:

„Добър вечер.Леко се е подула глезена на крака ми и тъпа болка.както прочетох в интернет пак симптом. ме страх от белодроб емболи“.

По-тъп и неразбираем въпрос не бях срещал до сега. Обаче – изненада – аз го разбрах. Защото и на мен като ми се подувала глезена на седалището и се появи една трептяща болка става страшна нещо. И като почна да се питам… Питам се, питам се, чак докато получа анален рефлукс. Пак симптом за… абе разкалвам терена, а и понамирисва. И като ме тръшне един страх от косопад… мани, не е за разказване. А това белодроб емболи ми звучи като име на чужденецки парфум. Ма то какво ли разбирам и аз де.

***

Гражданка от град „Стиснигъзица“ задава ентелегентен куешчън:

„Здравейте!Искам да попитам :Телка ми е 75% -2ра група имам ли право на инвалидно парко място пред блока на което да си паркирвам само аз“.

Във въпроса, нищо че е изписан по безобразен начин, има няколко енигми. Първата е: „:Телка ми е 75% -2ра група“. Доколкото знам абревиатурата „ТЕЛК“ означава: териториална (Т) експертна (Е) лекарска (Л) комисия (К). Ерго, какво означава комисията да ти е „75% -2 група“? Вероятно има и други ТЕЛК-ве с други проценти и групи! Знам ли!

Втората енигма е свързана с инвалидизацията на паркомястото пред блока на въпросната гражданка. Чудя се как едно паркомясто може да е инвалидно! А здраво може ли да бъде? И защо инвалидно, а не увредено? Нали вече всички сме увредени, не невалидни. Ако мястото за паркиране е инвалидно, значи е невалидно и не може да съществува. То затова в законодателството всичко и всички са увредени.

Третата енигма е свързана с чутовния егоцентризъм и скрънзавост на гражданката: „да си паркирвам само аз“. Други хора няма. Само тя да си паркирва таралясника. Ми паркирвай си го, бе гражданко. Кой ти се пречка?

Ей, ма много обичам такива хора, които ми навират в лицето „ТЕЛК“-а си, за да получават предимство или привилегия някаква.

***

Жител на село „Небогателово“ задава много важен икономически въпрос:

„Защо добавката, от 52 лв е на 41 лв зарад ужасни хора пожелавам им на щата съдба….“

А сега де?! Как така добавка от 52 лева се е превърнала в 41 лв? Къде са отлетели тези пусти 11 лв.? И като не може да си обясни, хоп една клетвица, белким хване декиш, та да видят тия ужасни хора, които изпаряват парите, каква е „на щата съдба…“.

***

Гражданин от град „Зорлиев кътник“ пита:

„Инвалидните пуснаха ли ги вече?“

Пуснаха ги, пуснаха ги. И инвалидните, и здравните, и социалните, и икономическите, и психичните, и затворническите… Всичко пуснаха

***

Жител на село „Паранойно“ се интересува от екзистенциален административен въпрос:

„Здравейте ,има ли някой който е попълвал документи по новия закон за оценка ,сигурно пак ще се ощетим“.

Документи за оценка?! Оценка на какво? На вредните анално-газови емисии? Или на броя на бурканите в мазето? Или може би на количеството произведен алкохолец на битови нужди (200-300 килца ракийка, заедно с патока де)? Не е ясно. Дори не е ясно кой, кого и за какво, и в какво ще се ощети? А, така си е, като е нов закона, всички дружно се ощетяваме…, докато не измисли дребни тарикатщиинки да го заобикаляме и ние него, а не той нас, да ощетяваме.

Реклама