Етикети

,

Гражданка от град „Знаевград“ задава важен въпрос:

„Здравейте! Някой поставял ли си е ампули (…)?“

Изпаднах в паника. Как така да си поставя ампули? Къде да си ги поставя? Върху какво – шапката, яката или на палтото?

Така зададен въпроса явно се отнася до поставяне на ампули върху нещо, а не за поставяне на инжекции, например. Знаем, че течните лекарствени форми се въвеждат в тялото обикновено чрез инжекции или чрез системи, ама чак да се въвежда ампулата… сега го чувам за сефте. Сигурно е нов метод, а ампулата е от желатин. Знае ли човек, с тия съвременни технологии.

***

Гражданин от град „Мръчково невежино“, задава много сериозен въпрос:

„за сколиоза и набити прешлени с препукване и изтръпване на ръце какво се прави?“

Още по-хубавото е, че фонът на рамката, в която е поставен въпросът са… разноцветни балони. Шарена, весела картинка, чиято цел вероятно е да притъпи страхът и притеснението на читателите, които биха се спрели на този въпрос, особено ако не са чували, като мен, за „набити прешлени“, сиреч (може би?!) занитени. Ако това е вярно, възниква въпроса: от кой вид са извънземните, които са сторили тази проклетия?

***

Макар и в страни от нашата тема в този високоинтелектуален сборник бисери на неграмотността, все пак не се удържам да Ви покажа една реклама:

„Летения IT турнир по тенис на маса“.

Аз пък ще се запиша за зимения IT турнир по тенис на корт. Но рекламата си я бива: хем спорт, хем скрито предупреждение за рисковете от прекаленото ползване на компа. Последното води до загуба на грамотност, обездуховняване и други полезни духовно-интелектуални недъзи, които помагат да живеете като придатък на компа си. Честито!

***

Жителка от село „Невижино“ задава екзистенциален въпрос, който кърти мозъци с начина си на задаване:

„Кога може да подаваме ощетените от ТЕЛК заявления за ново преосвидетелстване ?“

Не е ясно, ама хич не е ясно кой е ощетен: подаващият заявлението или самото заявление. Ех този ТЕЛК, този ТЕЛК! Като ощетява не си поплюва, кара наред. Ощетява кой където свари и каквото свари. „Ощетени от всички страни, съединявайте се!“

***

Жителка на село „Беззнаково“ също задава много важен въпрос:

„Здр приятели какво чуствате когато излизате на вън и сте с страх за излизане в какво се състоят паник атаките“

А сега де? Аз обикновено чувствам и нямам паник атаки. Но ако започна да чуствам може и да се появят. Абе, само питам, „навън“ не се ли пише слято? А, да не говорим, че „с страх“ се пише със страх. Да не споменавам малката, изключително дребна подробност, че няма нито един препинателен знак. Неграмотността не е резултат от психологически и психични проблеми, а от липса на образование и, още по-лошо, от тотално безразличие към граматиката на българския език. Та аз сега отивам да чуствам, щото съм с страх да излазам на вътре.

Божидар Ивков

Реклама